Havana může po hlasování přijít o velkého sponzora

Novodobá ekonomická šlechta. Na Kubě k ní patří taxikáři.

Novodobá ekonomická šlechta. Na Kubě k ní patří taxikáři. Zdroj: E15 David Klimes

Na případné vítězství Henriqua Caprilese v prezidentských volbách ve Venezuele by velmi doplatila například Kuba, ale také další spojenci zesnulého prezidenta Huga Cháveze. Opoziční uchazeč o prezidentské křeslo prohlásil, že finanční a ropné toky k nim by zastavil, aby měli z nerostného bohatství země větší prospěch její obyvatelé.

Capriles před minulými volbami tvrdil, že jeho rival Chávez ve jménu socialistické revoluce vyvedl do některých jihoamerických zemí devět miliard dolarů. Nesmyslné plýtvání by podle něj pokračovalo i za vlády Nicoláse Madura. „Běžte si vyhrát volby v Havaně. Já zvítězím zde, ve Venezuele,“ vyzval svého protivníka.

Caprilesovi totiž vadí především smlouva s Kubou, ze které pro ni vyplývají mimořádně příznivé podmínky pro odběr venezuelské ropy. „Já jednoduše říkám to, že (Raúlovi) Castrovi už nedáme žádnou další ropu,“ prohlásil na tiskové konferenci. Domů by tak zřejmě museli odjet kubánští lékaři, jimiž Havana za dodávky v podstatě platila.

Opoziční kandidát rovněž slíbil, že jedním z jeho prvních kroků bude vyhoštění kubánských vojenských poradců. O zásilky suroviny by mohla přijít také třeba Nikaragua. Nastal by zřejmě i konec přátelství mezi jihoamerickou zemí a Íránem nebo syrským prezidentem Bašárem Asadem. Jeho režimu venezuelská vláda posílala lodě s palivem, které se mimo jiné dá použít do tanků.

Capriles by prý naopak usiloval o zlepšení vztahů s USA. Avšak jen v případě, že Caracasu nabídnou rovnocenné partnerství, podotkl.

Reportáž E15: Kubánci volí socialismus v zemi stále divočejšího kapitalismu