Helsinský výbor: Maďarsko bezdůvodně zadržuje stovky žadatelů o azyl

Migrantka se svým dítětem u zdi uprchlického tábora v maďarském Debrecíně

Migrantka se svým dítětem u zdi uprchlického tábora v maďarském Debrecíně Zdroj: ctk

Ochránci lidských práv a obhájci uprchlíků obviňují Maďarsko, že drží zbytečně v izolaci stovky žadatelů o azyl a brání léčbě a uzdravení traumatizovaných osob, které přežily mučení. Informovala o tom agentura AP.

Šéf programu pro uprchlíky Maďarského helsinského výboru Gábor Gyulai tvrdí, že zadržování žadatelů o azyl není v Maďarsku nijak „výjimečným opatřením, ale běžnou praxí“. Loni to například vedlo k tomu, že v podmínkách věznění se nacházelo více žadatelů o azyl než v otevřených přijímacích střediscích.

„Maďarsko je jedním z mála členských států EU, u nichž je běžnou praxí zadržování osob, které poprvé žádají o azyl,“ řekl Gulai. Ze 443 žadatelů o azyl zadržených od 1. února podle něj 40 procent pochází ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku.

Zpráva předložená společně helsinským výborem a Nadací Cordelia, která nabízí psychiatrické poradenství žadatelům o azyl, poukazuje mimo jiné na to, že právní záruky pro oběti mučení žádající o azyl jsou neúčinné. Upozorňuje také na časté slovní napadání ze strany zaměstnanců vůči zadržovaným a na to, že v těchto zařízeních nejsou pracovníci vyškolení k poskytnutí psychiatrické pomoci.