Hlasování o prezidentovi napotřetí selhalo, Řecko čekají parlamentní volby

neúspěšný kandidát na řeckého prezidenta Stavros Dimas

neúspěšný kandidát na řeckého prezidenta Stavros Dimas Zdroj: ctk/ap

Řecký parlament ani při třetím pokusu nedokázal zvolit nového prezidenta. Zemi tak v nejbližších měsících čekají předčasné parlamentní volby. Pro jediného uchazeče o post hlavy státu, vládního kandidáta Stavrose Dimase hlasovalo stejně jako v předchozím kole 168 poslanců, pro jeho zvolení bylo potřeba nejméně 180 hlasů. Parlamentní volby se budou konat 25. ledna.

Vládní koalici pod vedením premiéra Antonise Samarase se za uplynulý týden nepodařilo získat podporu žádného dalšího z nezávislých a opozičních poslanců, a pro 73letého Dimase tak hlasoval stejný počet poslanců jako v druhém kole 23. prosince.

Vypsání parlamentních voleb po trojím neúspěšném hlasování o prezidentovi přikazuje řecká ústava. Průzkumy veřejného mínění z posledních měsíců dávají největší šanci na vítězství radikální levicové straně Syriza, která hodná s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem vyjednat nové podmínky záchranného programu a odvolat některá úsporná opatření.

V posledních týdnech ale Syriza svůj náskok ztrácí. Premiér Antonis Samaras se tak nechal slyšet, že věří ve vítězství své strany ve volbách.

Na neúspěch vládního kandidáta zareagovala výrazně aténská burza, jejíž index ASE od rána klesl už o více než deset procent. Investoři se obávají, že výsledky předčasných voleb, v nichž podle průzkumů zvítězí levicová opozice, by mohly vyústit ve ztrátu podpory mezinárodních věřitelů.

Akciový index ASE

Pokud by Syriza byla po volbách schopna naplnit své sliby, mohlo by to ohrozit finanční stabilizaci Řecka, které se díky dvěma mezinárodním záchranným programům v celkové výši 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč) vymaňuje z těžké dluhové krize.

Brusel se obává změny kurzu

Eurokomisař pro finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici vyzval řecké voliče a politiky, aby podpořili „nezbytný proces reforem příznivých pro růst“, aby „Řecko opět v eurozóně prosperovalo.“

Německá vláda oznámila, že pozoruje dění v Řecku pozorně, ale odmítla se konkrétní vyjádřit k předčasným volbám. „Samozřejmě, že sledujeme velmi pozorně, co se děje v Řecku,“ řekla mluvčí Christiane Wirtzová na pravidelné tiskové konferenci. „Ale musíte pochopit, že se nemohu vyjadřovat k řeckým domácím událostem,“ podotkla.

Jakákoli nová řecká vláda bude muset respektovat sliby současné vlády a předešlých kabinetů

„Je nyní na řeckých voličích, aby rozhodli o budoucím složení parlamentu a vlády. Nebudeme zasahovat do tohoto demokratického procesu nebo jej komentovat,“ uvedla také ECB v prohlášení. Zároveň dala najevo, že si poté počká na případné názory a připomínky řeckých orgánů k mezinárodní záchranné finanční pomoci, o nichž pak banka bude jednat s Evropskou komisí a Mezinárodním měnovým fondem.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble se nicméně v těchto dnech vyjádřil k této otázce nekompromisně. „Jakákoli nová řecká vláda bude muset respektovat sliby současné vlády a předešlých kabinetů,“ řekl ministr v rozhovoru pro nejčtenější německý list Bild. Vyjádřil také přesvědčení, že v případě předčasných voleb se situace kolem řeckého dluhu nezmění.