Hlavně nic neuspěchat. Afghánistán zveřejnil volební výsledky po roce a půl

Volby v Afghánistánu

Volby v Afghánistánu Zdroj: CC BY SA 2.0: DVIDSHUB via Flickr

Afghánská volební komise dnes zveřejnila oficiální výsledky sporných prezidentských voleb, které se konaly před více než rokem a půl. Informovala o tom agentura Reuters. Výsledky ukázaly, že vítězem se stal bývalý ministr financí Ašraf Ghaní, který se tehdy skutečně stal hlavou státu.

Prezidentské volby, jejichž druhé kolo se konalo v polovině června 2014, vyvolaly v Afghánistánu spory. Kandidáti se vzájemně obviňovali z volebních podvodů a hrozilo, že země se bude dál propadat do chaosu. Ghaní a jeho soupeř, bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh, se ale nakonec domluvili na společné vládě národní jednoty.

Podle oficiálních výsledků, které dnes oznámila Nezávislá volební komise, získal ve druhém kole voleb Ghaní 55,27 procenta hlasů, Abdulláh 44,73 procenta. Kandidáty tak nakonec dělil rozdíl asi 800 tisíc z celkových sedmi milionů platných hlasů. Asi 850 tisíc volebních lístků bylo prohlášeno za neplatné, zhruba 567 tisíc z nich bylo pro Ghaního.

Výsledky na CD

„Výsledky voleb jsme tehdy dali na CD oběma kandidátům,“ uvedl dnes šéf komise Ahmad Júsuf Núristání. „Neoznámili jsme tehdy ověřené výsledky, neboť oba kandidáti souhlasili, že je v našem národním zájmu výsledky nezveřejňovat,“ dodal. Za zatajení oficiálních výsledků si komise vysloužila v Afghánistánu tvrdou kritiku.

Abdulláh, který získal na základě dohody s Ghaním ve vládě pozici „výkonného premiéra“ dnes prostřednictvím svého mluvčího odmítl, že by zveřejnění výsledků cokoli měnilo na daném rozdělení moci. Ghaní krok komise odmítl jakkoli komentovat.

The New York Times: Ztrácíme znovu Afghánistán?