Hnutí Occupy Wall Street slaví rok od vzniku. Protestem

Hnutí Occupy Wall Street slavilo rok od vzniku (Zdroj: profimedia.cz)

Hnutí Occupy Wall Street slavilo rok od vzniku (Zdroj: profimedia.cz) Zdroj: profimedia.cz

Hnutí Occupy Wall Street slavilo rok od vzniku (Zdroj: profimedia.cz)
Hnutí Occupy Wall Street slavilo rok od vzniku (Zdroj: profimedia.cz)
Hnutí Occupy Wall Street slavilo rok od vzniku (Zdroj: profimedia.cz)
Hnutí Occupy Wall Street slavilo rok od vzniku (Zdroj: profimedia.cz)
Hnutí Occupy Wall Street slavilo rok od vzniku (Zdroj: profimedia.cz)
9
Fotogalerie
Stovky aktivistů si dnes od časného rána na dolním Manhattanu připomínaly první výročí od začátku hnutí Occupy Wall Street, jež se zasazuje o větší sociální spravedlnost a omezení moci korporací ve Spojených státech. Demonstranti se pokusili obsadit klíčové křižovatky v okolí newyorské burzy. Kvůli silné policejní přítomnosti a relativně malému počtu účastníků protestu se ale nakonec omezili na pochod. Policie na místě zatkla desítky lidí.

„Přišli jsem se připomenout,“ řekl jeden z účastníků. Připustil ale, že na rozdíl od loňského podzimu, kdy nakonec na dolním Manhattanu protestovaly tisíce lidí, je letos účast menší. Podle něj jednou z příčin může být menší podpora odborů, které se rozhodly své zájmy prosazovat jinými způsoby než spoluprací s hnutím Occupy Wall Street. „Problémy, proti kterým bojujeme, ale nezmizely. Věřím, že se to projeví v listopadu ve volbách,“ uvedl demonstrant.

Menší zájem o hnutí Occupy než loni byl znát i v neděli na Foleyho náměstí nedaleko Brooklynského mostu, kde se konal koncert na podporu hnutí. Zatímco loni na podzim krátce po policejním vyklizení centra protestů v Zuccottiho parku nedaleko Wall Streetu sem hnutí přišly podpořit tisíce lidí, nyní jich byly spíše stovky, přestože na akci vystoupil například kytarista Tom Morello, bývalý člen populární skupiny Rage Against the Machine.

Menší zájem o hnutí nicméně ani v neděli ani dnes nesnížil zapálení jeho účastníků pro svou věc. I dnes tak na Wall Streetu skandovali hesla kritizující finanční odvětví a jeho podíl na nynější ekonomické krizi. „Vás zachránili, na nás se vykašlali,“ křičeli například demonstranti, zatímco se mezi nimi prodírali zaměstnanci bank spěchající do práce.

„Obama je zrádce, Obama je zrádce,“ neušel hněvu protestujících ani současný prezident země. Stoupenci hnutí mu vytýkají přílišnou vstřícnost vůči zájmům velkých korporací. Nedůvěru ve schopnost obou hlavních politických stran v USA vyřešit problémy země pak ukazovala skupinka demonstrantů, z nichž jeden převlečený za „kapitalistu“ si vedl na řetězu, jak Obamu, tak republikánského kandidáta Mitta Romneyho.

Policie držela protest pod kontrolou

V blízkosti demonstrantů se neustále drželo velké množství policistů, kteří každého důrazně upozorňovali, aby se držel na chodníku. Lidi, kteří jejich výzvy nerespektovali, policisté nekompromisně zatýkali a za spílání ostatních demonstrantů odváděli do nedalekých dodávek či autobusů.

Již během víkendu skončilo v cele předběžného zadržení na 40 aktivistů. Dnes k nim přibyly další desítky zatčených. Podle agentury Reuters mezi nimi byl například i bývalý biskup episkopální církve George Packard, kterého policie na protestech hnutí Occupy již jednou zatkla loni.

Vše začalo před rokem v parku

Hnutí Occupy Wall Stret začalo v New Yorku před rokem 17. září, když se demonstranti po protestech proti moci bank utábořili v Zuccottiho parku. Na místě postupně přebývalo až několik tisíc lidí, které pak napodobovali i aktivisté v dalších městech. Z hnutí se tak stal celostátní fenomén, který prosadil do veřejné debaty témata sociální spravedlnosti, ale i odpovědnosti velkých firem.

Newyorská policie vyklidila Zuccotiho park po dvou měsících protestů. Stejně proti utábořeným demonstrantům postupovali i jinde v USA. Hnutí Occupy Wall Street, které inspirovalo podobné protesty i jinde ve světě včetně Prahy, potom poněkud ustoupilo do pozadí, byť jeho členové zůstávají nadále aktivní. Silné demonstrace uspořádalo například během letošního summitu NATO v Chicagu.

Někteří komentátoři v USA nicméně hnutí po roce existence hodnotí skepticky. Novinář Clyde Haberman například poukázal na to, že hnutí nyní dělá jen to, co mu prý vždy šlo nejlépe - oslavuje sebe samotné. A přestože nyní jeho členové drží nad hlavami cedule s nápisem „Stále jsme tady“, je podle Habermana patrné, že energie hnutí se po loňském zásahu policie proti němu vytratila.