Hnutí prezidenta Macrona může potvrdit svůj úspěch, ve Francii začíná druhé kolo voleb

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron Zdroj: Reuters

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
5
Fotogalerie

Ve Francii dnes začalo druhé kolo parlamentních voleb, které definitivně rozhodne o rozvržení politických sil na dalších pět let. Průzkumy předpovídají drtivé vítězství poměrně novému centristickému hnutí Republika v pohybu (REM) prezidenta Emmanuela Macrona a jeho spojenců. V Národním shromáždění, které má 577 křesel, by mohli centristé obsadit 400 až 470 míst.

Bývalý bankéř a ministr hospodářství minulé socialistické vlády Macron chce s pevnou oporou parlamentu v zádech provést hned několik reforem. Nejdůležitější má být liberalizace pracovního práva, která má přispět k snížení více než desetiprocentní nezaměstnanosti, ale zároveň k ztrátě jistoty pevného zaměstnání kvůli snadnějšímu propouštění.

Macron také slíbil prosadit zákon o morálce a etice v politice, který má vymýtit nešvary v podobě zaměstnávání příbuzných ve státních orgánech a hromadění funkcí. Dále se mají trvale posílit pravomoci bezpečnostních složek v boji proti terorismu, což umožňuje zatím jen výjimečný stav vyhlášený po předloňském krvavém masakru v Paříži.

Ovládnutím parlamentu se REM stane po dlouhých letech zdaleka nejsilnější stranou v zemi. Odsune na okraj dosavadní velké strany zastupující tradiční pravici a levici a také radikální skupiny na obou koncích politického spektra, jejichž kandidáti ještě v prezidentských volbách shromáždili velké množství hlasů.

Volební místnosti budou pro více než 47 milionů registrovaných voličů otevřeny do 19 hodin, ve velkých městech do 20 hodin. Očekává se, že volební účast nebude ani poloviční jako již v prvním kole před týdnem.

V prvním kole parlamentních voleb získali již poslanecký mandát díky nadpoloviční většině v jejich okrsku jen čtyři kandidáti, z toho dva z REM. Ve zbývajících okrscích se konají duely. Jen v jednom případě soupeří tři kandidáti, protože i ten nejslabší splnil podmínku překročení limitu 12,5 procenta hlasů všech registrovaných voličů daného okrsku.