Hodnocení Irska stoupá, Moody's vrátila zemi do investičního pásma

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ratingová agentura Moody's zvýšila své hodnocení úvěrové spolehlivosti Irska o jednu příčku na stupeň Baa3, tedy zpět do investičního pásma. Irsko se v prosinci stalo první zemí eurozóny, která úspěšně dokončila záchranný program. Země byla nucena požádat o pomoc před třemi lety, a to kvůli rozsáhlým problémům v bankovním sektoru.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splacení úvěru. Má důležitý vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu nebo společnosti půjčovat a také na podmínky půjčky.

Moody's dosud hodnotila schopnost Irska splácet své dlouhodobé závazky v cizí měně známkou Ba1. Jako jediná ratingová agentura ji tak podle Reuters hodnotila známkou ve spekulativním pásmu.

Výhled irského ratingu dnes Moody's změnila na pozitivní, což znamená, že nepředpokládá v dohledné době jeho zhoršení. Společnost své rozhodnutí vysvětlila růstovým potenciálem irské ekonomiky a obnoveným přístupem na finanční trhy.

Irsko už má být soběstačné
Irsko se v roce 2010 dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem na úvěrovém programu za 85 miliard eur. Součástí podmínek programu byla rozsáhlá úsporná opatření. Irsku se podařilo vrátit se na dluhopisové trhy už loni a od letoška by mělo být ve financování svých potřeb plně soběstačné. První dluhopis, který země vydala od prosincového vystoupení z mezinárodního záchranného programu, se nedávno setkal s vysokou poptávkou investorů.

Moody's rating Irska do spekulativního pásma srazila v červenci 2011. Návrat do investičního pásma znamená, že do irských cenných papírů mohou investovat například asijské centrální banky. U konkurenčních agentur Standards and Poor's a Fitch má Dublin úvěrový rating tři stupně nad neinvestičním pásmem.