Holding EPH vstupuje do Slovinska. Uzavřel partnerství s tamním národním železničním dopravcem

Slovinské železnice, ilustrační foto.

Slovinské železnice, ilustrační foto. Zdroj: profimedia.cz

Slovinské železnice, ilustrační foto.
2
Fotogalerie

Společnosti EP Logistic International (EPLI) a Slovinské železnice podepsaly investiční a akcionářskou dohodu, na jejímž základě uzavřely strategické partnerství. Podle dohody vznikne společný podnik, do jehož kapitálu vloží Slovinské železnice svůj stoprocentní podíl ve společnostech SŽ – Tovorni promet a Fersped a EP Logistics International vklad v hotovosti.

„Společným cílem EPLI i SŽ je vytvořit z nového podniku předního provozovatele železniční dopravy a logistických služeb v jihovýchodní Evropě a plně využít potenciál aktiv SŽ-TP a Ferspedu. Do budoucna zamýšlí poskytovat služby zákazníkům z celého regionu prostřednictvím vlastních licencovaných subjektů, které budou provozovat moderní a efektivní železniční zařízení (např. vícesystémové lokomotivy a další), a vybudovat prosperující, efektivní a výnosný podnik,“ říká předseda představenstva EPLI Tomáš Novotný.

Vedle domácího slovinského trhu se společnost chce zaměřit na trhy zemí západního Balkánu (Chorvatsko, Srbsko, Bosna a Černá Hora) a také Itálie, Rakouska a Maďarska a podpořit význam lokálního nákladního uzlu v přístavu Koper.

Společnost EP Logistics International prohlásila, že pokud se objeví nové příležitosti k rozšíření společné obchodní činnosti, bude ochotna zavázat se k dalšímu financování společného podniku.

SŽ-Tovorni promet a Fersped jsou poskytovateli komplexních intermodálních přepravních, spedičních a logistických služeb v oblasti železniční, vodní, silniční a letecké dopravy. Působí jak na slovinském, tak i na zahraničních trzích s ročními tržbami přibližně 200 milionů eur.

EP Logistics International je dceřinou společností Energetického a průmyslového holdingu. Zastřešuje v rámci skupiny EPH společnosti specializované na poskytování logistických a dopravních služeb, které se zabývají širokým spektrem činností od železniční dopravy, zejména spedice, pronájmu kolejových vozidel a intermodálních přeprav až po sdílení železničních vozů a zaměstnanců v České republice, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a v Německu. V roce 2019 dosáhly celkové příjmy společností sdružených pod EPLI 200 milionů eur. Hlavním akcionářem EPH je český podnikatel Daniel Křetínský, který je také spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, vydavatele deníku E15.