Hollande vyrazil s obchodní delegací do Indie, lobbuje za nákup stíhaček

Francois Hollande a Nárendra Módí

Francois Hollande a Nárendra Módí Zdroj: ctk

Francouzský prezident François Hollande zahájil třídenní oficiální návštěvu Indie, během níž bude jedním z hlavních témat jednání o podrobnostech miliardového kontraktu na nákup 36 francouzských bojových letounů Rafale indickou armádou.

Francie se ale bude snažit povzbudit vzájemnou obchodní spolupráci i v jiných oblastech a součástí delegace, jež se sejde i s prezidentem Naréndrou Módím, jsou proto rovněž ministři hospodářství, zahraničí, obrany a kultury a představitelé francouzských podniků.

Hollande svou cestu symbolicky začal v severoindickém Čandígarhu - městě, jehož ojedinělý urbanistický koncept založený na rozdělení do geometrických sektorů s různými funkcemi v 50. letech navrhl slavný francouzský architekt Le Corbusier. Ještě dnes se francouzský prezident přesune do Dillí, kde bude v úterý čestným hostem slavnostní přehlídky u příležitosti Dne republiky, kdy bude Indie slavit 66. výročí přijetí první ústavy.

Kvůli kontraktu na nákup stíhaček chce Francie s Indií uzavřít mezivládní dohodu, která by měla jednání usnadnit. Zájem koupit čtyři desítky letounů od francouzského výrobce Dassault Aviation vyjádřil Módí už loni na jaře během své návštěvy Francie. Nyní se intenzivně řeší cenová nabídka a detaily smlouvy týkající se například servisu.