Hongkong odmítl čínskou volební reformu, není prý zcela demokratická

Účastníci demonstrace v Hongkongu

Účastníci demonstrace v Hongkongu Zdroj: ctk

Hongkongský parlament zamítl kontroverzní volební reformu navrženou ústřední čínskou vládou v Pekingu. Pro schválení vláda potřebovala 47 hlasů z celkového počtu 70 poslanců. Proti hlasovalo 28 prodemokratických poslanců, kteří od počátku poukazovali na to, že reformní plán neumožní plně demokratické přímé volby. Čína, která převzala správu Hongkongu od Británie v roce 1997, by totiž podle návrhu měla možnost zasahovat do výběru kandidátů na nejvyššího představitele Hongkongu.

Čínská diplomacie vyjádřila nad zamítnutím reformy politování. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang prohlásil, že takový výsledek hlasování si Peking „nepřál vidět“. Čínský parlament podle agentury Reuters oznámil, že navzdory vetu hongkongských poslanců hodlá návrh volební reformy dál prosazovat.

Proti reformě loni demonstrovaly v ulicích Hongkongu desetitisíce lidí a tento týden se očekávaly další rozsáhlé protesty. Neschválení reformního balíčku hongkongskými poslanci tak obavy z dalších masových protestů podle médií zmírnilo.

Dnešní hlasování v hongkongském zákonodárném sboru následovalo po zdlouhavé debatě a poznamenaly ho zmatky. Hlasování se totiž údajně konalo dřív, než se čekalo, a většina propekingských poslanců v tu dobu nebyla v místnosti. Z 37 přítomných se 28 vyslovilo proti návrhu, osm pro a jeden se zdržel.

Zamítnutí návrhu reformy znamená, že se Hongkong vrátí ke starému systému, kdy nejvyššího představitele tohoto území volí 1200členný výbor, v němž převažují politici věrní Pekingu

Propekingští poslanci údajně před hlasováním čekali na návrat kolegy poslance, kterému nebylo dobře, a z toho důvodu požádali o patnáctiminutovou přestávku. Předseda parlamentu ale jejich prosbu nevyslyšel a oni následně hromadně místnost opustili.

Prodemokratičtí poslanci po vetování reformy rozvinuli transparent požadující skutečné přímé volby. Někteří z nich měli přitom v rukou žluté deštníky, které se staly symbolem loňských masových demonstrací poté, co se jimi jejich účastníci chránili před slzným a pepřovým sprejem zasahujících policistů.

Před budovou parlamentu propukli prodemokratičtí aktivisté po hlasování poslanců v jásot a bouřlivý potlesk. Asi 500 přívrženců Pekingu před parlamentem naopak drželo minutu ticha a poté vyzývali voliče, aby prodemokratické poslance v místních volbách v příštím roce již do parlamentu nezvolili. „Pryč s nimi v roce 2016!“ skandovali.

Předvybraní kandidáti

Volební reforma měla umožnit přímé volby správce Hongkongu v roce 2017, voliči by ale podle ní mohli vybírat jen z kandidátů, které předem schválí nominační výbor ovládaný přívrženci čínské vlády.

Podle navrhované reformy mělo při volbách nejprve o osudu kandidátů na nejvyššího představitele Hongkongu rozhodovat 1200 členů propekingského nominačního výboru. Aby uchazeč o místo správce Hongkongu uspěl, musel by získat nejméně 120 hlasů.

Takto by vznikl užší seznam pěti až deseti kandidátů. O těchto kandidátech pak měli členové nominačního výboru hlasovat ve druhém kole, každý člen by musel podpořit alespoň dva kandidáty. Až dva nebo tři kandidáti, kteří by získali více než 600 hlasů, by pak šli do veřejných voleb.

Zamítnutí návrhu reformy znamená, že se Hongkong vrátí ke starému systému, kdy nejvyššího představitele tohoto autonomního území volí zmíněný 1200členný výbor, v němž převažují politici věrní Pekingu. Prodemokratičtí poslanci ale slíbili, že budou za opravdovou demokracii bojovat dál. „Dneškem demokratické hnutí nekončí. Právě naopak, je to začátek,“ řekl poslanec Alan Leong.