Hrozba terorismu v Británii vzrostla alarmujícím tempem, řekl šéf MI5

Britská policie (ilustrační foto)

Britská policie (ilustrační foto) Zdroj: ČTK, EPA, REUTERS

Boje proti Islámskému státu
Boje o Mosul
Boje proti Islámskému státu
Britská policie (ilustrační foto)
Britská policie (ilustrační foto)
7
Fotogalerie

Šéf britské tajné služby MI5 Andrew Parker dnes řekl, že teroristická hrozba v zemi vzrostla alarmujícím tempem a je nejvážnější za 34 let jeho kariéry. V jednom z mála rozhovorů, které poskytl tisku, dodal, že MI5 se neustále rozšiřuje a obnovuje své kapacity. Ani tak ale nemůže zabránit všem útokům na civilisty.

Hrozba islámského terorismu podle Parkera dramaticky vzrostla tento rok, kdy při atentátech v Londýně a Manchesteru zemřelo dohromady 36 lidí. "Během posledních čtyř let bylo ve Spojeném království zmařeno 20 útoků," uvedl Parker s tím, že letos do června zatkly bezpečnostní jednotky 379 lidí podezřelých z terorismu.

Podobně jsou na tom podle ředitele MI5 i další evropské země, především Francie, Belgie, Německo a Španělsko.

"Rozsah našeho působení je větší než kdykoli předtím," řekl Parker. Jeho úřad podle něj v současné době vede 500 vyšetřování týkajících se zhruba 3000 lidí, kteří jsou bezpečnostním složkám známi kvůli svým extremistickým aktivitám. V minulosti podle Parkera MI5 prověřila přes 20 tisíc lidí podezřelých z vazeb na teroristy. Parker dodal, že v Británii se bezpochyby pohybují "násilničtí extremisté", kteří ještě nebyli odhaleni.

Riziko útoků podle něj roste s možným návratem britských občanů, kteří v Sýrii a Iráku bojovali po boku radikálů z takzvaného Islámského státu.

Parker soudí, že MI5 je pro boj s terorismem dobře vybavena. V dalších letech by počet pracovníků tajné služby měl vzrůst ze 4 tisíc na 5 tisíc. Přesto ale podle něj není možné všem atentátům zabránit. "Někdy se stanou, protože toto je svobodná společnost, liberální demokracie, a my každého pořád nemonitorujeme. Ani bychom v takové zemi nechtěli žít," uvedl.

Parker rovněž vyzval technologické společnosti, aby spolupracovaly s vládou na tom, aby extremisté nemohli používat pro nezjistitelnou komunikaci sociální sítě.