IIF: Další západní sankce by ruskou ekonomiku "zmrazily"

Oblast kolem Kremlu, Moskva

Oblast kolem Kremlu, Moskva Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Soloviova via Flickr

Novými sankcemi Spojených států a Evropské unie proti Rusku bude postižena hlavně ropná společnost Rosněfť, která se z nově trestaných firem potřebuje letos nejvíce financovat v zahraničí. Případné další sankce by už mohly ochromit celou ruskou ekonomiku, sdělil dnes Ústav pro mezinárodní finance, což je globální asociace sdružující zhruba pět set finančních institucí, včetně největších světových bank.

Další sankce by měly „všeobecně mrazivý vliv na Rusko“ a jeho firmy, uvedl Ústav pro mezinárodní finance (IIF). Ten čeká hlubší ekonomické sankce zejména v případě, kdyby vyšetřování ukázalo na spojení mezi Ruskem a čtvrtečním zřícením malajsijského letadla do oblasti bojů na východě Ukrajiny.

EU a Spojené státy se ve středu rozhodly uvalit zatím nejtvrdší hospodářské sankce proti Rusku za jeho postoj vůči Ukrajině.

Kromě největší ruské ropné společnosti Rosněfť se dotknou ruské plynárenské dvojky Novatek, třetí největší ruské banky Gazprombank, státem vlastněné bankovní společnosti Vněšekonombank a osmi ruských zbrojovek, včetně výrobce samopalů Kalašnikov. Znamená to, že tyto firmy nebudou mít přístup k finančním prostředkům od amerických institucí.