Indická ekonomika prudce zpomalila, roste nejméně od roku 2003

Kalkata

Kalkata Zdroj: profimedia.cz

Protestujícím vadí hlavně zvýšení cen paliv
Policisté zatýkají demonstranty, kteří se snaží blokovat dopravu
Policie se jim v tom snažila zabránit
Demonstranti blokovali i příměstské vlaky
Protest svolaly levicové strany
7
Fotogalerie
Růst indického hospodářství za čtvrté čtvrtletí místního fiskálního roku výrazně zpomalil. Hrubý domácí produkt meziročně stoupl o 5,3 procenta, v minulých letech se přitom blížil dvoumístným hodnotám. Za celý fiskální rok, končící v březnu, indická ekonomika rostla o 6,5 procenta.

HDP rostl nejméně za posledních devět let, v předchozím období přitom posílil o 9,2 procenta, vyplývá z údajů místní vlády. Podle ministra financí Pranaba Mukherjeeho za to může především propad průmyslové výroby, jejíž objem se meziročně snížil o 0,3 procenta. Za příčiny vláda označuje i další faktory mimo její kontrolu, jako například krizi eurozóny.

Mnoho ekonomů a investorů ale tvrdí, že na vině je především vláda, která nedokázala nastavit růst státních výdajů a odradila řadu zahraničních investorů. Kritici požadují zavedení slíbených reforem, které by měly umožnit vstup zahraničních supermarketů na domácí trh, a omezení nákladných dotací na pohonné hmoty, potraviny a hnojiva.

„Toto je rozhodně velmi důležitý signál pro vládu. Jsme v situaci, kdy to buď zvládneme, nebo padneme, a vláda musí začít jednat,“ řekl agentuře Reuters hlavní ekonom Bank of Baroda Rupa Rege Nitsure. „Pokud nezasáhne teď, indický rating by se mohl octnout v ohrožení.“ Po okamžitých opatřeních volá i Rajiv Kumar z Federace indických obchodních a průmyslových komor. Je prý třeba zabránit vypuknutí krize, a to za jakoukoli cenu.

Minulý týden vláda po šestiměsíčním zmražení oznámila skokové zvýšení cen pohonných hmot. Celonárodní stávka svolaná na dnešek opozičními stranami ale ukázala, že nepopulární reformy mají řadu odpůrců a jejich prosazení nebude jednoduché. Protestující ve finančním centru země Bombaji házeli kameny na projíždějící autobusy a lehali si na koleje, aby zastavili dopravu ve městě.

Krátce před zveřejněním dnešních dat se indická rupie propadla na svou historicky nejnižší úroveň 56,5 rupie za dolar a v poklesu pokračuje. Oproti dosud nejsilnější hodnotě letošního roku je to pokles o 14 procent. Na podobně nízké hodnotě byla v červnu 2002, i tehdy se ale dostala jen na 55,5 rupie za dolar.