Indické volby: Módí slaví drtivé vítězství, získal nadpoloviční většinu

Oslavy budoucího indického premiéra Naréndra Módího v Dillí po vítězství ve volbách

Oslavy budoucího indického premiéra Naréndra Módího v Dillí po vítězství ve volbách Zdroj: CTK/AP

Oslavy budoucího indického premiéra Naréndra Módího v Dillí po vítězství ve volbách
Oslavy budoucího indického premiéra Naréndra Módího v Dillí po vítězství ve volbách
Budoucí indický premiér Naréndra Módí po vítězství ve volbách na titulní straně novin
Oslavy budoucího indického premiéra Naréndra Módího v Dillí po vítězství ve volbách
Oslavy budoucího indického premiéra Naréndra Módího v Dillí po vítězství ve volbách
7
Fotogalerie
Budoucí indický premiér Naréndra Módí, jehož nacionalistická Indická lidová strana (BJP) získala ve volbách nadpoloviční většinu křesel v parlamentu, zahájil oslavy svého drtivého vítězství. V ulicích Dillí ho vítaly tisíce příznivců, do euforie se dostaly také akciové a měnové trhy. Před novou vládou Módího, který voličům slíbil nastartování ekonomiky, stojí ale řada nelehkých úkolů.

Volební komise po sečtení 537 milionů odevzdaných hlasů zveřejnila konečné výsledky voleb. Vyplývá z nich, že BJP v 543členném parlamentu získala 282 mandátů, tedy o deset víc, než tvoří prostou většinu. Vládu proto může sestavit sama. Pokud by do kabinetu přibrala své spojence, měla by v parlamentu podporu téměř 340 zákonodárců.

Historickou porážku naopak zaznamenal dosud vládnoucí Indický národní kongres (INK), který v parlamentu získal pouhých 44 křesel. Dosavadní premiér, 81letý Manmóhan Singh, po deseti letech v úřadě složil funkci.

Indická lidová strana, která mimo jiné slibuje oživení ekonomiky, označila svůj volební úspěch za vítězství lidu a začátek nové éry pro zemi. Podle analytiků voliče oslovil čistě kapitalistický obraz strany, která nasměruje indickou politiku ostře doprava. Prosazení hospodářských reforem bude mít přitom díky své silné pozici oproti předchozím křehkým koaličním vládám mnohem jednodušší.

Trhy v euforii
Drtivé vítězství Indické lidové strany v letošních parlamentních volbách vyvolalo euforii na finančních trzích, které do osoby nového premiéra Naréndry Módího vkládají velké naděje. Hlavní index indických akcií vystoupil na rekord a na téměř roční maximum k dolaru se dostal kurz indické rupie.
Po letech v opozici nyní BJP slibuje zlepšení stavu ekonomiky, která vykazuje nejslabší růst od 80. let. Nová vláda se bude muset vypořádat i s vysokou inflací, ty nejdůležitější úkoly ale snadné řešení nemají. Ať už je to potřeba snížit rozpočtový deficit, anebo obavy, že klimatický jev El Niňo zdevastuje tamní zemědělství.

Letošní volby měly rekordní účast, podle volební komise dosáhla 66,38 procenta, zatímco v předchozích volbách v roce 2009 to bylo 58,13 procenta. Hlasování v zemi s více než miliardou obyvatel trvalo v devíti etapách přes pět týdnů a skončilo v pondělí.

Vítězství třiašedesátiletého Módího je ranou pro jeho odpůrce, kteří tohoto politika dlouhodobě kritizují jako autokratického hinduistického šovinistu, jenž nese odpovědnost za náboženské nepokoje ve svém domovském státě Gudžarát v roce 2002. Při násilnostech tehdy zahynulo více než 1000 lidí, převážně muslimů.

Pět klíčových ekonomických úkolů, které stojí před novou vládou
1. Sestavit rozpočet, který sníží deficit
První velká zkouška čeká vládu premiéra Módího už do července, dokdy má předložit rozpočet a kdy musí přesvědčit investory, že Indie je schopna udržet schodek veřejných financí ve zvládnutelných mezích. Aby dosavadní vláda splnila cíl udržet do konce fiskálního roku, který skončil v březnu, deficit 4,6 procenta HDP, snížila výdaje o 13 miliard dolarů a přesunula do příštího roku zhruba 16 miliard dolarů, což jsou výdaje určené na subvence. Taková úsporná opatření se dají dlouhodobě udržet jen těžko. Výdaje se na HDP podílejí asi z 11 procent, a tvoří tedy zásadní prorůstový nástroj.
2. Snížit deficit běžného účtu
K výraznému snížení deficitu běžného účtu pod dvě procenta HDP ve finančním roce 2013/2014 z rekordu 4,8 procenta v předchozím roce přispěla opatření na snížení dovozu zlata. Vyšší cla a další restrikce dovoz zlata snížily téměř na polovinu, opatření se ale setkalo s vlnou nevole. Prudce se zvýšil nelegální dovoz, což zpochybňuje oficiální data. BJP slíbila, že cla na dovoz zlata podrobí do tří měsíců od nástupu do úřadu revizi. To může povzbudit ty, co zlato nakupují, ale nikoliv investory. Obavy z vysokého deficitu běžného účtu loni v srpnu poslaly kurz rupie k dolaru na rekordně nízkou úroveň.
3. Vypořádat se s centrální bankou a klimatickýcm jevem El Niňo
Nová vláda se zřejmě bude potýkat i s faktory, nad nimiž nemá kontrolu. Je to například klimatický jev El Niňo, který je spojován s obdobím slabých dešťů. Analytici tvrdí, že El Niňo může citelně poškodit úrodu. Například investiční banka Citigroup odhaduje, že podprůměrné srážky v monzunovém období červen až září mohou výkon indické ekonomiky snížit o 0,5 až 0,9 procentního bodu a razantně zvýšit inflaci. Prudký růst cen by pak pravděpodobně přiměl jednat centrální banku, jejíž guvernér si boj s inflací vzal za svou prioritu. Banka chce do ledna 2016 snížit ze současných 8,6 procenta na zhruba šest procent.
4. Podpořit soukromé investice
Trhy spoléhají na to, že Módí je schopen přilákat investice. Optimismus jim dává Módího působení v čele místní vlády ve státě Gudžarát. Analytici ale podotýkají, že zopakovat úspěšnou lokální politiku na celostátní úrovni bude obtížné, protože na schvalování projektů mají značný vliv jednotlivé státy. Kapitálové investice se na růstu indické ekonomiky podílejí z téměř 35 procent, za uplynulý fiskální rok do konce března se ale skoro nezvýšily. Zpoždění při schvalování a problémy s financováním zhatily mnoho projektů v infrastruktuře.
5. Rekapitalizovat státní banky
Indie se musí vypořádat se špatnými úvěry v objemu zhruba 100 miliard dolarů, které jsou v účetnictví státem vlastněných bank. Je to objem, který odpovídá asi deseti procentům všech půjček, které banky poskytly. Ratingová agentura Fitch Ratings očekává, že objem klasifikovaných úvěrů do března příštího roku vystoupí až na 14 procent všech poskytnutých půjček. Většina špatných úvěrů souvisí s infrastrukturními projekty, které banky donutily, aby byly v dalším poskytování úvěrů obezřetnější.

Zdroj: agentura Reuters

Indické volby: ekonomika je na křižovatce