Indického spasitele čeká náročná práce

Oslavy budoucího indického premiéra Naréndra Módího v Dillí po vítězství ve volbách

Oslavy budoucího indického premiéra Naréndra Módího v Dillí po vítězství ve volbách Zdroj: CTK/AP

Indové věří, že vítěz voleb Naréndra Módí zajistí zemi novou ekonomickou dynamiku. Jejich optimismus pramení z působení premiérského kandidáta nacionalistické Indické lidové strany (BJP) ve státě Gudžarát. Podle expertů ale nebude snadné zopakovat hospodářské úspěchy na celostátní úrovni.

Partaj budoucího premiéra si v 543členném parlamentu zajistila pohodlnou většinu křesel, může tedy kabinet sestavit sama. Dosud vládnoucí Indický národní kongres (INC) utrpěl historickou porážku. „Období politických sporů skončilo, dnes začíná politika spojování lidí. Chceme více síly na vytváření země blahobytu, vidím slavnou a prosperující Indii,“ prohlásil vítěz. Slibuje vybudování moderních průmyslových center a měst, stejně jako hydroelektrárny či vysokorychlostní vlaky.

Vidím slavnou a prosperující Indii řekl vítěz voleb Naréndra Módí

Mezi jeho hlavní úkoly patří zkrocení inflace a nezaměstnanosti, udržení fiskální disciplíny a reforma bankovního sektoru. „Ekonomika stagnuje. Máme naději, že ji zvedne a vytvoří pracovní místa,“ řekl agentuře Reuters mladík, který se účastnil oslav vítězství BJP. Polovinu indické populace tvoří lidé pod 25 let a ročně je zapotřebí deseti milionů nových příležitostí pro mladé. Zákoník práce je rigidní a v neposlední řadě hraje roli to, že růst je založen na odvětvích nenáročných na množství lidských zdrojů jako IT.

koláž E15koláž E15|E15

I proto je nyní nejčastěji skloňovaným slovem industrializace. Módí také musí pamatovat na to, že na volební porážce INC se z velké míry podepsal růst cen základního zboží, se kterým si centrální banka nedokázala poradit. Příčin inflace je přitom mnoho od počasí přes rostoucí konzumaci potravin živočišného původu po spekulace obchodníků.

Zopakovat úspěchy z Gudžarátu na celostátní úrovni nebude pro Módího snadné

Experti poukazují na to, že Módí, který začínal jako prodavač čaje, dokázal z Gudžarátu během dvanácti let vytvořit jedno z nejatraktivnějších míst pro zahraniční investory, zatočit tam s byrokracií a elektrifikovat a modernizovat vesnice. Během jeho vlády rostl HDP státu v průměru o deset procent. V celé Indii je růst zhruba poloviční. Byznysmeni podporovali Módího kampaň a vítají ho jako zachránce či dokonce „krále králů“. Hodně si od něj slibují nejen velké firmy, nastupující premiér se patrně bude snažit i o rozvoj malého a středního byznysu.

Bude muset zlepšit podnikatelské klima, které je horší než třeba v Číně a Indonésii. Problémem bude také zaostalost některých oblastí. Aby se staly atraktivní pro investory, bude nejprve nutné vynaložit spoustu financí do rozvoje infrastruktury. Úkol navíc Módímu komplikuje to, že je Indie federací, nevyhne se tedy spolupráci s místními úřady. Bude se také muset vypořádat se silnými zájmovými skupinami v čele s odbory, které se patrně pokusí brzdit reformy.

Upřednostňovaní hinduisté
Touha po ekonomickém růstu je tak silná, že jsou Indové ochotní nad Módím přimhouřit oči. Je kritizován za protežování hinduistů na úkor menšin. Mnozí mají v paměti náboženské nepokoje v roce 2002, kdy v Gudžarátu zemřelo na tisíc lidí, hlavně muslimů, kteří se na celkové indické populaci podílejí ze třinácti procent. Módí však vinu na krveprolití popírá. Během kampaně prohlásil, že by u ekonomicky slabších muslimů mělo dojít k pokroku a ti, co „drží korán v jedné ruce, by měli ve druhé držet počítač“.

Indické volby. Ekonomika je na křižovatce