Indie a USA vyřešily spor bránící globální obchodní dohodě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Alan via Flickr

Zástupci Indie a Spojených států vyřešili neshody v oblasti potravinové politiky, a otevřeli tak cestu k dokončení globální dohody o liberalizaci obchodu. USA souhlasily, že podpoří rozsáhlý potravinový program, kterým Indie pomáhá chudým zemědělcům i domácnostem. Indie se proto rozhodla odvolat své veto, kterým globální obchodní dohodu zablokovala.

Obchodní dohodu loni v prosinci sjednali ministři 160 členských zemí Světové obchodní organizace (WTO) na indonéském ostrově Bali. Indie ji však letos v červenci vetovala kvůli obavám z dopadu nových pravidel na její program zajišťování dostatku potravin pro své obyvatelstvo.

Indie v rámci tohoto programu nakupuje od zemědělců obilniny za ceny přesahující tržní úroveň. Část obilnin pak levně prodává chudým lidem a zbytek skladuje, aby se zabezpečila před nedostatkem potravin. Snaží se tak podporovat zemědělce a současně zajišťovat dostupnost potravin pro obyvatele.

Průlom umožní kýženou spolupráci

„Jsme nesmírně šťastni, že Indie a USA úspěšně vyřešily své neshody týkající se problematiky skladování potravin,“ uvedlo indické ministerstvo obchodu a průmyslu.

„Na základě tohoto průlomu s Indií se nyní těšíme na spolupráci se všemi členy WTO a s jejím generálním ředitelem Robertem Azevedem na dosažení konsensu, který umožní realizaci přelomového balíku opatření z Bali, včetně obchodní dohody,“ řekl šéf Úřadu obchodního zmocněnce USA Michael Froman.

Největší krize v historii WTO

Azevedo o víkendu označil hrozící krach globální dohody o liberalizaci obchodu za největší krizi v historii WTO. Indické veto totiž oživilo pochybnosti ohledně budoucnosti WTO jako fóra pro sjednávání globálních obchodních dohod. Bez dokončení dohody by podle expertů mohla být ohrožena také role WTO při řešení a urovnávání obchodních sporů mezi jednotlivými zeměmi.

Dohoda zvýší globální obchod
WTO odhaduje, že dohoda spočívající ve zmírnění celních a dalších bariér obchodu by zvýšila hodnotu globálního obchodu o jeden bilion dolarů na zhruba 23 bilionů dolarů (přes 500 bilionů Kč) ročně. Během let by díky ní mohlo vzniknout až 21 milionů pracovních míst, zejména v rozvojových zemích.
WTO je mezivládní organizace, která usnadňuje mezistátní obchodní výměnu. Je nejvyšším orgánem k urovnávání sporů mezi obchodními partnery a má bránit diskriminaci malých zemí. Česká republika patří mezi členy WTO od roku 1995.