Indie maří sankce vůči Íránu, USA zvažují trest

Írán, ropa

Írán, ropa Zdroj: profimedia.cz

Americký prezident Barack Obama v souvislosti s rostoucím napětím kolem íránského jaderného programu opakovaně zdůrazňuje, že před vojenským úderem dává přednost diplomacii a pokračujícímu tlaku na Teherán ve formě ekonomických sankcí. Jenže aby byly sankce na obchod s ropou účinné a Írán je opravdu pocítil, musí se k nim připojit většina klíčových zemí. Starosti mají Američané hlavně s Indií. Není vyloučené, že USA budou muset obchodně potrestat i svého důležitého asijského partnera.

Indie zatím neplní podmínky a nesnižuje dostatečně dovoz íránské ropy. Američtí diplomaté, zatím pod podmínkou anonymity, začínají podle agentury Bloomberg naznačovat, že by za to jihoasijskou mocnost mohl stihnout postih.

Americké ministerstvo financí loni schválilo opatření umožňující za určitých podmínek potrestat zahraniční banky, které provádějí finanční transakce spojené s nákupem ropy nebo ropných produktů z Íránu. Potrestány tak mohou být země, které do poloviny roku „dostatečně“ nesníží nákupy íránské ropy. Znamenalo by to, že by indické banky, které provádějí platby s íránskou centrální bankou, dostaly zákaz přístupu do amerického bankovního systému.

Podle posledních údajů Mezinárodní energetické agentury dovoz íránské ropy v lednu prudce stoupnul v Indii a Jižní Koreji. Americký zákon přesně neurčuje, o kolik musejí země dovoz ropy z Íránu snížit, neoficiálně se ale mluví zhruba o 15 procentech.

Jižní Korea podle některých náznaků do června plánuje dovoz ropy z Íránu dostatečně omezit. Indie, která byla loni za Čínou a Japonskem třetím největším dovozcem íránské ropy, ale zatím odmítá se k čemukoli zavazovat. Čína sankce sice kritizovala, dovoz ropy z Íránu v lednu ale omezila na polovinu kvůli neshodám ohledně kontraktu.

Evropská unie, do které Írán vyváží asi 20 procent své ropy, se k embargu USA připojila v lednu. Země EU na jeho základě nesmějí uzavírat nové kontrakty na dovoz íránské ropy. Starší dohody na dodávky se do 1. července neruší.

Aby se USA vyhnuly obchodnímu konfliktu s Indií, snaží se ji teď zprostředkovat náhradu za požadované omezení dovozu íránské ropy z jiných zdrojů – konkrétně podle Bloombergu z Iráku nebo Saudské Arábie.