Indie otevírá své školství zahraničním univerzitám

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Kolaz E15

Indové jsou známí svými technickými dovednostmi a schopnostmi v oboru IT, avšak indické technické univerzity v mezinárodních žebříčcích dlouhodobě propadají. V nejnovějším žebříčku Quacquarelli Symonds World University Rankings získal Indický institut technologie (IIT D) 222. místo. Tato univerzita je považována za nejprestižnější v Indii.

Výsledky ukazují, že Indie ve vzdělávání nejenže zaostává za vyspělými zeměmi, ale utíkají jí i jiné rozvíjející se ekonomiky, především Čína, Brazílie nebo Jihoafrická republika. Nejde jen o to zlepšit hodnocení v žebříčcích. Celý systém se musí změnit a přizpůsobit požadavkům milionů mladých studentů, kteří do něho každý rok vstupují.

Co se týče počtu institucí, je indický vzdělávací systém největší na světě, v počtu studujících druhý největší. Podle hrubých odhadů v Indii studuje přes 25 milionů lidí, vysokoškolský titul nebo diplom nabízí 45 tisíc institucí. Mezi školami jsou ale obrovské rozdíly v kvalitě. Nedávná zpráva Indické plánovací komise odhaduje, že ačkoli počet univerzit stabilně roste, kvalita vzdělání upadá kvůli nedostatku učitelů a špatnému managementu.

Indická vláda se tento stav snaží pomalu měnit. Stále více se poohlížejí směrem k soukromému sektoru, který by vytvořil zcela nezávislé univerzity. V roce 2010 země přijala sérii zákonů s cílem umožnit zahraničním univerzitám spolupracovat s indickými univerzitami či dokonce založit vlastní nezávislé kampusy a udílet vysokoškolské tituly. Tato politika už přilákala pozornost soukromých investorů – trh s vyšším vzděláním aktuálně dosahuje objemu deset miliard dolarů.

Začátkem září vláda schválila nový plán, který vstup zahraničních univerzit ještě usnadní. Je součástí druhé vlny ekonomických reforem, jež následuje po liberalizaci v devadesátých letech, kdy se Indie otevřela zahraničním korporacím. Zájem otevřít indickou pobočku už projevily americké a britské univerzity. Pro některé indické studenty to je dobrá zpráva. Dostat se na prestižní vysokou školu je v Indii velmi těžké. Nejlepší školy se zabývají jen uchazeči, kteří mají v posledním školním roce úspěšnost 90 procent a vyšší. Vzhledem ke koloniální historii země je angličtina úředním jazykem a mnoho bohatých indických studentů odjíždí studovat právě do USA či Velké Británie. V USA dnes studuje 100 tisíc Indů, ve Spojeném království 20 tisíc.

Otevřít se cizím univerzitám je jedním z pokusů tento útěk zastavit a současně „zahraniční“ vzdělání zlevnit. Zásadní je kontrola kvality jakýchkoli institucí. Zatím není jasné, jestli nové školy budou srovnatelné s mezinárodní konkurencí. Vláda sice tvrdí, že zavede přísný srovnávací systém, jestli tomu tak ale bude, ukáže teprve čas.

Autor je členem sítě GlobeReporter.org