Indie potřebuje oživit průmysl

Nové Dillí, Indie

Nové Dillí, Indie Zdroj: CC BY-SA 2.0: Padmanaba via Flickr

Aby Indie zlepšila své ekonomické vyhlídky, potřebuje oživit tamní továrny. Chatrné pilíře ekonomiky tvoří vývoz softwaru, příliv horkého kapitálu a obrovské transfery na venkov. Výsledkem je podle agentury Reuters nekonkurenceschopnost, která postihuje průmyslovou výrobu.

Podíl tovární výroby na HDP dosahuje jen 13 procent. Chabá infrastruktura a rigidní zákoník práce jsou důvody, proč se Indie výrazněji neindustrializovala ani po otevření ekonomiky v roce 1991.

Téměř 30 procent populace tvoří lidé mezi 10 a 24 lety. Zemědělství roste příliš pomalu, aby je zaměstnalo, a sektory orientované na vývoz, jako je IT vývoj, absorbují zlomek.

Nadějí jsou aktuální volby. Lídr opozice Narendra Modi by v případě úspěchu zřejmě urychlil realizaci průmyslového koridoru Dillí–Bombaj. Jde o iniciativu částečně financovanou japonskou vládou, která zahrnuje výstavbu vysokorychlostní železnice, sítě silnic a pásu průmyslových zón.

Ačkoli projekt připomíná staromódní průmyslové plánování, je důvod k optimismu. Zóna se bude moci měřit s podobnými čínskými projekty a také lze očekávat, že v ní budou platit liberálnější pracovní podmínky, které se budou šířit dál.

Indické volby: ekonomika je na křižovatce