Indie si předchází kapitál reformami

Indický premiér Naréndra Módí

Indický premiér Naréndra Módí Zdroj: CTK/AP

Favorit investorů sázejících na rozvíjející se trhy – Indie – pokračuje v reformním úsilí, aby si tuto přízeň udržel. Premiér Nárendra Módí a jeho vláda aktuálně ruší regulaci cen nafty, které budou nově určovány jen na tržním základě. Zároveň se o třetinu zvýší ceny zemního plynu.

„Reformy budou krátkodobě bolestivé, ale ve středně a dlouhodobém horizontu se rozhodně vyplatí,“ řekl deníku E15 Andrea Salvatori, senior portfolio manažer pro globální akcie společnosti Pioneer Investments. Indie se snaží odbourat principy řízené ekonomiky, a přilákat tak zahraniční investice. „Indie patří spolu s Čínou k našim favoritům mezi rozvíjejícími se trhy. Zemi se podařilo stabilizovat rupii a akcie rostou,“ dodává Salvatori.

Indické akcie zůstávají podle analytiků nejlepší investicí v jižní Asii. „Navzdory letošnímu růstu indického akciového indexu o více než 25 procent očekáváme další růst a upřednostňujeme je před indickými dluhopisy,“ napsal analytik banky Citi Rohini Malkani.

Módí se od svého nástupu do úřadu letos v květnu snaží transformovat třetí největší asijskou ekonomiku a lépe využít její hospodářský potenciál. Deregulace cen nafty pomůže státnímu podniku Oil & Natural Gas, protože do budoucna neponese náklady na dotování cen tohoto paliva.

„Jsem spokojený, že vláda využila příležitost k reformě a ukončení dotací,“ řekl Bloombergu Šubhada Roa, ekonom bombajské Yes Bank. Načasování nemohlo být pro vládu lepší, protože díky klesajícím cenám ropy se deregulace cen nafty projevila poklesem ceny pro koncového zákazníka namísto očekávaného zdražení.