Indie si staví na zelené louce svůj vlastní Singapur

GIFT City

GIFT City Zdroj: giftgujarat.in

GIFT City
GIFT City
GIFT City
GIFT City
GIFT City
10
Fotogalerie

V domovském státě indického premiéra Naréndry Módího vzniká umělé město. Země doufá, že z něho bude finanční centrum stejného kalibru jako Singapur, Dubaj nebo Hong Kong.

Projekt nese jméno GIFT City, což je zkratka odvozena od názvu státu, ve kterém se nachází – Gujarat International Finance-Tec City. Zároveň ale jde o slovní hříčku, která v angličtině vyskládá slovo „dar“.

Indie věří, že uskupení zatím několika málo budov vystavěných na „zelené louce“ asi půl hodinu jízdy od téměř šestimilionového Ahmedabadu bude darem pro tamní ekonomiku. A dělá pro to vše, co je v jejích silách.

„Myslím, že z byznysové perspektivy máme vše, co je potřeba,“ říká pro CNN Adžaj Pandej. Už jen jeho samotný titul odpovídá záměru projektu – zpravodajský portál ho označuje jako CEO města.

Zatím z velké části prázdné GIFT City si užívá vládní výjimky, díky které funguje tamní byznys de facto s nulovým daněním. Město má zároveň dvě burzy a svého vlastního finančního regulátora – cílem je odbourání nadbytečné byrokracie pro zahraniční investory. Sídlo si zde postavila i Indická státní banka. V březnu objem denního obchodování poprvé překročil hranici půl miliardy dolarů.

„Ocitnout se v GIFTu je pro cizince jako ocitnout se v jiných finančních centrech. Nabízí vám všechny konkurenceschopné daňové režimy, na které jste zvyklý za hranicemi Indie,“ cituje CNN Dipéše Šáhého, který má na starosti servis finančních operací ve městě. GIFT ale nemá být lákadlem jenom pro zahraniční investory, země by do něj rada přilákala i domácí podnikatele.

V GIFT City toho ale zatím moc k vidění není. Zatím sestává ze tří velkých kancelářských budov, datového centra a školy. Zaměstnance sem dováží autobusy z okolních oblastí, první místní byty budou hotové až v květnu.