Indie: Ve volbách vítězí nacionalisté, vládnoucí strana čeká porážku

Nové Dillí, Indie

Nové Dillí, Indie Zdroj: CC BY-SA 2.0: Padmanaba via Flickr

Opoziční koalice vedená hinduistickou nacionalistickou stranou BJP s největší pravděpodobností sestaví novou indickou vládu. Premiérem se patrně stane Narendra Modi z BJP, muž, jenž slibuje ekonomický rozvoj - a zároveň si nese kaňku z minulosti.

Narendra Modi a jeho strana vycházejí vítězně ze všech čtyř průzkumů veřejného mínění prováděných při odchodu voličů z hlasovacích místností. Tyto průzkumy sice bývají nespolehlivé, jsou však jediným vodítkem stran přesných výsledků voleb až do pátku, kdy budou vyhlášeny výsledky oficiální. Volby probíhaly v devíti fázích od 7. dubna; v pondělí 12. května se volební místnosti uzavřely.

Všechny průzkumy se shodují na tom, že BJP a jejich partnerské strany budou jednoznačně nejsilnějším uskupením nového parlamentu. Není však známa odpověď na klíčovou otázku, jestli bude Modi moci vládnout sám, nebo v širší koalici.

Kongres: nejhorší výsledek od roku 1947?

Na sestavení většinové vlády je třeba získat nejméně 272 parlamentních křesel. Průzkumy zatím předpovídají BJP a spol. zisk 263-289 křesel, uvádí agentura Reuters. Naopak dosud vládnoucí strana Kongres, jež je domovskou organizací nehrú-gándhíovské dynastie, by měla získat pouze kolem stovky křesel. To by byl její nejhorší výsledek od roku 1947, kdy Indie získala nezávislost na Británii.

Narendra Modi si v kampani vysloužil silnou oblibu ostrou kritikou ekonomické politiky odcházející vlády a zejména všudypřítomné korupce. Syn chudého prodavače čaje se vypracoval na premiéra státu Gudžarát; následující rok za jeho vlády vyvolali hinduističtí nacionalisté nepokoje, při nichž zahynulo na 1000 lidí. Jeho kritici tvrdí, že Modi za masakr nese přímou odpovědnost. I západní politici se jej kvůli tomu léta stranili. Až během letošní volební kampaně, kdy začalo být zřejmé, že z provinčního vládce roste politik celoindického formátu, s nímž bude třeba počítat i na mezinárodní scéně, se s ním sešli i zástupci Evropské unie a Spojených států.

Na zprávy o Modiho předpokládáném vítězství reagovaly finanční trhy mírným posílením.

Indické volby: ekonomika je na křižovatce