Indie věří v ekonomické oživení

Oslavy budoucího indického premiéra Naréndra Módího v Dillí po vítězství ve volbách

Oslavy budoucího indického premiéra Naréndra Módího v Dillí po vítězství ve volbách Zdroj: CTK/AP

„Čekají nás lepší časy,“ prohlásil před davy svých příznivců Narendra Módí, když začínalo být jasné, že jeho konzervativní Bhartiya Janta Party (BJP) získala v indických volbách historické vítězství. Jako by chtěl potvrdit jeho slova, index Bombajské burzy vyskočil na 25 376 bodů, čímž poprvé v historii překročil hranici 25 tisíc bodů. Indická rupie nezůstala pozadu – proti americkému dolaru posílila na jedenáctiměsíční maximum 52,62.

Trhy oslavovaly nejjednoznačnější vítězství, kterého se v Indii politické straně podařilo dosáhnout od roku 1984, kdy byla zavražděna Indira Gándhíová a její smrt vyvolala vlnu sympatie – v následných volbách získal Indický národní kongres velkou většinu. Tato strana, která kdysi Indii přivedla k nezávislosti, je však nyní v krizi. Po deseti letech (dvou funkčních období), kdy vedla koaliční vládu UPA, nezískala v právě skončených volbách ani deset procent.

Nápravu zanedbané ekonomiky má zjednat BJP. Díky dvoutřetinové většině může vládnout sama, což se nepodařilo žádné vládě od devadesátých let. A také to znamená, že BJP bude mít šanci splnit své sliby, aniž by se mohla vymlouvat na nespolupracující koaliční partnery.

15 let ministrem

Hlavní kvalifikací nového indického premiéra Módího pro tento úkol je patnáct let, které strávil jako hlavní ministr státu Gudžarát. Módí si získal pověst schopného správce, který stát řídí spíše jako generální ředitel než jako politik. Zahraniční investoři doufají, že Módí rozšíří otevřený model Gudžarátu na celostátní úroveň. To je důvod, proč indické cenné papíry posílily o 300 miliard dolarů od září 2013, kdy byl Módí jmenován kandidátem.

BJP slíbila přivést na indické koleje rychlovlaky, jaké má například Japonsko, založit sto „chytrých měst“ a propojit indické řeky v zavlažovací systém, to vše má vytvořit tisíce pracovních míst. Kromě toho ale svou ekonomickou agendu strana příliš nerozvedla.

Ozývají se i hlasy skeptiků, jako je nositel Nobelovy ceny za ekonomii Amartya Sen, kteří zpochybňují gudžarátský model. Ačkoli má stát jeden z nejvyšších HDP na osobu v Indii, provincie v mnoha kritériích rozvinutosti zaostává. Mimi jiné kvůli sociální nerovnosti. Ve východním Gudžarátu je 51 procent lidí pod hranicí chudoby. Indie je také mnohem komplexnější než jedna provincie. Nejlepší radou pro investory proto je: vyčkejte, až vláda představí ekonomickou agendu.