Indii trápí nejhorší vodní krize v dějinách. Ohrožuje miliony životů

Indie

Indie Zdroj: Profimedia

Indie čelí nejhorší dlouhodobé vodní krizi v dějinách. Poptávka po vodě značně převyšuje její dostupné množství a ohroženy mohou být milióny životů, uvedla expertní skupina indické vlády vedená premiérem Naréndrou Módím, kterou citovala agentura Reuters.

Do roku 2030 bude podle projekcí poptávka po vodě dvojnásobně převyšovat její dostupné množství, což znamená, že vážnou nouzi o vodu budou mít stovky miliónů obyvatel Indie. To se podepíše na ztrátě zhruba šesti procent hrubého domácího produktu, tvrdí zpráva expertní skupiny.

Kvůli nedostatečnému přístupu k bezpečné vodě každoročně umírá asi 200 tisíc Indů a 600 miliónů dalších trpí krajním nedostatkem vody. Země má nyní zhruba 1,3 miliardy obyvatel.

"Klíčové zdroje podzemní vody, které zajišťují 40 procent indických dodávek, jsou vyčerpávány dlouhodobě neudržitelným tempem," uvedla zpráva. "Indie trpí nejhorší vodní krizí v dějinách a ohroženy jsou milióny životů."

Indii stále častěji sužuje sucho, což způsobuje problémy indickým farmářům, kteří jsou závislí na srážkách. Zároveň roste počet sporů o vodu mezi indickými státy.