Inflace v Německu klesla na 0,8 procenta. Nejníže za poslední čtyři roky

Německo inflace

Německo inflace Zdroj: tradingeconomics.com

Meziroční míra inflace v Německu v červenci klesla na 0,8 procenta z červnových 1,0 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň od února 2010. Uvedl to spolkový statistický úřad ve své konečné zprávě. Potvrdil tak předběžné údaje z konce minulého měsíce. V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny v Německu zvýšily o 0,3 procenta.

Německo je největší ekonomikou v eurozóně. V té meziroční míra inflace v červenci podle předběžných údajů statistického úřadu Eurostat klesla na 0,4 procenta z červnových 0,5 procenta. Drží se tak hluboko pod dvouprocentní hranicí, kterou Evropská centrální banka (ECB) stanovila jako strop cenové stability.

ECB v červnu ve snaze odvrátit deflaci snížila základní úrokovou sazbu o 0,1 procentního bodu na nové minimum 0,15 procenta. Její depozitní sazba se navíc poprvé dostala do záporné hodnoty.

Vývoj německé inflace za posledních pět let

Německo inflaceNěmecko inflace | tradingeconomics.com

Zdroj: tradingeconomics.com

Banka představila i další opatření na podporu ekonomiky, včetně programu levných půjček pro komerční banky v objemu 400 miliard eur, tedy 11 bilionů korun. Začátkem července ECB upozornila, že v případě nutnosti je připravena ekonomiku podpořit tištěním nových peněz.