Institut Ifo výrazně snížil odhad růstu HDP Německa

Německo, průmysl - ilustrační

Německo, průmysl - ilustrační Zdroj: carat-deutschland.de

Institut Ifo snížil odhad růstu německé ekonomiky na příští rok na 0,4 procenta, zatímco ještě v říjnu předpovídal růst o 0,8 procenta. Největší evropská ekonomika a hlavní odbytiště řady českých firem by podle analytiků Ifo mohla během zimního období ztratit dynamiku v důsledku krize v eurozóně, která nutí firmy omezovat investice a která se podepsala na poklesu vývozu.

„Hospodářské oživení v Německu zřejmě nebude pokračovat, ekonomika možná v zimě utrpí i pokles,“ píše se ve zprávě institutu. Jeho analytici předpokládají, že ztráta dynamiky ve světové ekonomice a především úsporná opatření v eurozóně povedou k tomu, že firmy budou vyvážet méně, než se až dosud čekalo. Export je přitom pro Německo naprosto klíčový.

Zhoršení odhadu růstu na polovinu toho, co analytici institutu očekávali teprve před dvěma měsíci, jen potvrzuje, jak rychle se mění okolní podmínky. V případě Německa se dlouho zdálo, že země unikne dopadům krize, s kterou se potýká okraj eurozóny. Německu hodně pomáhal zmíněný export, z části ale i soukromá spotřeba.

Statistika minulý týden ukázala, že objem německého exportu výrazně klesl. Centrální banka zároveň snížila odhad růstu německé ekonomiky na příští rok na 0,6 procenta, zatímco ještě před půl rokem očekávala růst v rozsahu 1,8 procenta.

„Za předpokladu, že krize v eurozóně se nezhorší a především Itálie bude schopna dál se financovat na trzích, Německo by se mělo recesi vyhnout,“ uvádí Ifo.