Intenzivní boj proti rasismu vyjde Francii na sto milionů eur

Židé

Židé Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Charles Roffey via Flickr

Kolem sta milionů eur (asi 2,7 miliardy korun) chce francouzská vláda během tří následujících let investovat do boje proti rasismu a antisemitismu. Vládní kampaň by měla působit proti údajně rostoucímu klimatu nenávisti vůči Židům, muslimům, cizincům i dalším etnickým a sexuálním menšinám ve francouzské společnosti.

Vládní plán zahrnuje zhruba 40 opatření, včetně právních úprav. Oznámení o programu přišlo více než tři měsíce po teroristických útocích v Paříži, při nichž přišlo o život celkem 17 lidí, včetně pracovníků redakce satirického časopisu Charlie Hebdo a zákazníků košer lahůdkářství. Premiér Manuel Valls si k představení projektu vybral předměstí Créteil, kde loni v prosinci útočníci v bytě napadli židovský pár a ženu znásilnili.

Kromě osvěty na školách a veřejné informační kampaně bude součástí opatření také vytvoření „jednotky boje proti nenávisti na internetu“. Rasismus a antisemitismus se navíc stanou při spáchání trestných činů přitěžující okolností. Dosud se podle agentury AFP často stávalo, že své nenávistné výroky pachatelé schovávali za svobodu slova.

Zvyšuje se počet útoků proti Židům

Řada právníků připravovaná opatření kritizuje právě s poukazem na údajné omezení základních svobod a zavádění „cenzury“. Počet útoků proti Židům se ve Francii v loňském roce oproti roku 2013 podle AFP až zdvojnásobil. Několikanásobně se zvýšil také počet francouzských Židů, kteří odcházejí do emigrace.

Podle zprávy výboru pro lidská práva zveřejněné na počátku dubna pohlíží na Romy negativně více než 80 procent Francouzů, na muslimy tři čtvrtiny.