Intervence v Severní Koreji je nepřijatelná, tvrdí Rusko s Čínou

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov Zdroj: reuters

Rusko a Čína jsou proti jakékoli vojenské intervenci v Severní Koreji. Na tomto postoji nic nezměnil ani jaderný test KLDR z minulého týdne. Ministři zahraničí obou velmocí Sergej Lavrov a Jang Ťie-čch' při setkání v Moskvě připustili, že severokorejský test „podstatně zhoršil“ situaci na Korejském poloostrově, neměl by se ale podle nich stát záminkou k vojenskému vměšování a závodům ve zbrojení.

Podle obou ministrů je korejský čin nepřijatelný a „musí být odsouzen v příslušné reakci Rady bezpečnosti OSN“. Lavrov a Jang ale zároveň upozornili, že situaci nelze zneužívat k závodům ve výrobě moderních druhů zbraní v regionu a „že je životně důležité, aby se korejský test nestal záminkou k vojenské intervenci“.

„Nelze dopustit, aby se situace zneužívala k vnějšímu vojenskému vměšování a aby byly zmařeny šance na obnovu šestistranných rozhovorů,“ uvedli ministři. Jednání, jehož se kromě KLDR, Ruska a Číny účastní i Spojené státy, Jižní Korea a Japonsko, má zastavit budování severokorejského jaderného potenciálu. KLDR ale od rozhovorů jednostranně odstoupila.

Proti jaderným testům Pchjongjangu je i Čína, zdůraznil Jang Ťie-čch'. „Rada bezpečnosti musí na podobné akce adekvátně zareagovat. Tato reakce ale musí být zaměřena na zajištění míru a stability na Korejském poloostrově,“ řekl čínský ministr. Na sankcích proti totalitnímu režimu už se dohodla Organizace spojených národů i Evropská unie.

Severní Korea plánuje další jaderné zkoušky.