Irácká armáda zastavila postup vzbouřenců na Bagdád, chystá protiútok

Boje v Iráku

Boje v Iráku

Irácké vládní síly s pomocí šíitských a kurdských milicí podle zatím nepotvrzených zpráv zastavily postup sunnitských vzbouřenců severně od Bagdádu. Několik měst se prý dostalo zpět pod kontrolu vlády, ale rebelové stále ovládají klíčový Tikrít a Mosul. Irácká armáda již údajně zabila téměř 300 radikálů. Dnes také zahynulo nejméně 21 lidí při třech útocích v Bagdádu a u města Bákubá.

Mluvčí armády Kásim Atta v televizi BBC řekl, že vojáci převzali iniciativu, dosáhli několika úspěchů a za posledních 24 hodin zabili 279 islamistických radikálů. K možným obětem na straně vládních sil se nevyjádřil. Armáda se nyní připravuje na protiofenzívu s cílem zmařit tažení bojovníků ze sunnitské skupiny Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) na Bagdád.

Rychlý postup bojovníků ISIL na Bagdád o víkendu skutečně zpomalil. Urputné boje naopak propukly ve městě Tal Afar asi 60 kilometrů západně od Mosulu, u syrské hranice. Ve městě žijí většinou Turkmeni, šíité i sunnité. Obyvatelé sunnitských čtvrtí obvinili šíitskou policii a vojáky z ostřelování svých domovů, což přimělo bojovníky ISIL rozmístěné v okolí ke vstupu do města.

„Situace v Tal Afaru je katastrofická. Jsou to šílené srážky a většina rodin je uvězněna v domech, nemůže město opustit,“ řekl nejmenovaný místní činitel agentuře Reuters. „Jestli budou boje pokračovat, může to vyústit v hromadné zabíjení mezi civilisty.“

Sebevražedný útok

V Bagdádu zaútočil sebevražedný atentátník, který odpálil nálože na svém těle. Zabil nejméně devět lidí, 23 dalších zranil. Terčem předchozích útoků se stalo náborové středisko pro dobrovolníky u města Bákubá, kde granátový zásah zabil šest osob.

Nejméně šest mrtvých zůstalo také po náletu vládních sil na kurdský konvoj v téže oblasti. Podle agentury AFP ale není jasné, zda byli Kurdové pravým terčem bombardování, nebo byli zasaženi omylem.

Sunnitští radikálové z organizace ISIL při bleskové ofenzívě dobyli v posledních dnech velkou část severozápadu země a nebezpečně se přiblížili k Bagdádu. Irácký premiér Núrí Málikí ve středu oznámil, že vláda vyzbrojí civilisty připravené bojovat proti extremistům z ISIL. Do náborových středisek se od té doby přišly přihlásit tisíce dobrovolníků.

Občanská válka mezi šíity a sunnity

Bývalý zmocněnec OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Lachdar Brahímí dnes z Ammánu agentuře AFP řekl, že ofenziva islámských radikálů v Iráku je důsledkem nečinnosti mezinárodního společenství vůči konfliktu, který od roku 2011 sužuje sousední Sýrii.

„Je to dobře známé pravidlo: konflikt tohoto typu (v Sýrii) nemůže zůstat uzavřený v hranicích jedné země,“ prohlásil Brahímí, který z funkce zmocněnce koncem května odstoupil po dvou letech neplodných snah o ukončení syrské krize. Ta si vyžádala přes 160 tisíc mrtvých.

Brahímí zdůraznil, že od loňského listopadu informoval Radu bezpečnosti OSN a její představitele o významném posilování pozic skupiny ISIL, desetinásobně aktivnější v Iráku, než v Sýrii. „Akce džihádistů v Iráku mají v pozadí občanskou válku mezi šíity a sunnity,“ řekl Brahímí.