Irák musí kvůli levné ropě šetřit, počítá s půlbilionovým deficitem

Irák, ilustrační foto

Irák, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Irák kvůli nižším cenám ropy, než se čekalo, sníží své rozpočtové výdaje vyjma ropného sektoru v letošním roce o 15 procent a vezme si zahraniční půjčky v objemu několika miliard dolarů. Vyplývá to z krátkého sdělení, které dnes zveřejnil Mezinárodní měnový fond.

Irák je druhým největším producentem ropy v rámci ropného kartelu OPEC. Z vývozu ropy pocházejí téměř veškeré příjmy země. Rozpočet na letošní rok počítá se schodkem 24 bilionů dinárů (494 miliard korun). Irácký parlament ho schválil v prosinci. Vláda v červnové žádosti o záložní půjčku MMF uvedla, že letos čeká deficit 4,9 miliardy dolarů (119,2 miliardy korun). MMF schválil půjčku pro Irák minulý týden. V počáteční tranši má Irák přístup k 1,9 miliardám dolarů.

Irák rovněž uvedl, že k pokrytí letošního deficitu použije také úvěr dvě miliardy dolarů od Světové banky, částečně garantovaný Francií, Británií a Kanadou, a půjčky ve výši více než tři miliardy dolarů od Spojených států a dalších věřitelů. Vláda také plánuje v posledním čtvrtletí letošního roku emisi dluhopisů v hodnotě jedné miliardy dolarů s plnou zárukou Spojených států a emisi eurobondů za jednu miliardu dolarů.

Irák naposledy prodal zahraniční dluh v roce 2006, kdy vydal dluhopisy za 2,7 miliardy dolarů se splatností v roce 2028 a kupónem 5,8 procenta.

Irácká vláda rovněž MMF slíbila, že kvůli zvýšení příjmů zmrazí najímání nových zaměstnanců ve většině státního sektoru, provede penzijní reformu a zavede sazby za odběr elektřiny.

Hrubý domácí produkt země v loňském roce klesl o 2,4 procenta. Kromě prudkého poklesu cen ropy to způsobily také náklady na boj s radikální organizací Islámský stát (IS). Letos se očekává, že by mohl vzrůst o 10,3 procenta, napsala agentura Reuters.