Černá díra na peníze. V irácké obraně prý zmizelo 130 miliard dolarů

Irácká armáda

Irácká armáda Zdroj: ctk/AP

Irácké ministerstvo obrany v poslední dekádě utratilo 150 miliard dolarů (přes tři biliony korun), jenže pouze zlomek z této částky šel na nákupy zbraní, zbytek kamsi zmizel kvůli korupci. Tvrdí to kontrolní komise iráckého parlamentu, které se zároveň loni údajně podařilo zrušit některé podezřelé obchody, mimo jiné i s Českou republikou.

Podle člena komise Ádila Nurího patří irácká obrana mezi nejzkorumpovanější ministerstva. „Nakoupily se zbraně pouze v hodnotě kolem 20 miliard dolarů, dalších 130 miliard zmizelo v rámci korupce, týkala se například falšování cen nebo úplatků pro úředníky ze zemí, s nimiž se uzavíraly kontrakty,“ citoval kurdský server Rudaw.net Nurího.

Komise také nedávno prověřila tři zbrojní obchody v hodnotě 350 milionů dolarů (kolem 8,3 miliardy korun), které ministerstvo podepsalo s nejmenovanými státy východní Evropy. „Vyšetřování odhalilo korupci v cenách a typu zbraní,“ vysvětlil Ádil Nurí, který je v iráckém parlamentu kurdským zástupcem.

Premiér země Hajdar Abádí po setkání s komisí výše zmíněné tendry stopnul a předal případ justici. Nurí se ale domnívá, že ve vládě jsou lidé, kteří kryjí korupci včetně těchto tří kontraktů. „Někteří vyšší úředníci v Abádího vládě již zasahovali do tohoto případu. Takže svým způsobem se zdá, že také Abádí se snaží zakrýt korupci,“ prohlásil Nurí.

Zrušené zbrojní obchody

Kontrolní komisi se podle serveru Rudaw už loni v létě podařilo zrušit 19 zbrojních obchodů za celkových 1,5 miliardy dolarů mimo jiné s Českou republikou, Maďarskem, Ukrajinou nebo Bulharskem. Hlavním důvodem byly značně předražené nákupy starých zbraní.

„V jedné z transakcí koupili 50 tisíc kalašnikovů, z nichž každý měl původní hodnotu 170 dolarů, ale úředníci z obrany dali na stůl 380 dolarů za kus,“ uvedl Nurí. Jiný obchod, v němž Irák kupoval tanky a obrněná vozidla, byl zase podle něj po první dodané várce zastaven kvůli neodpovídající kvalitě.

Spokojení Iráčané

Jakých zemí se konkrétně týkají výše zmíněné obchody, není jasné. Loni si Iráčané objednali přes sto kusů starších tanků T-72 a bojových vozidel BVP-1 od tuzemské firmy Czechoslovak Group (někdejší Excalibur Group). Společnost však odmítla, že by měla v Iráku problémy s dodávkami.

„V našem případě probíhá přejímka s kontrolou kvality iráckými experty ještě v ČR přímo v podniku. Tuto techniku velmi dobře znají a při přejímce jsou nároční. Pokud by tedy byly problémy s kvalitou, vozidla by se vůbec nedostala do exportního procesu,“ sdělil E15.cz mluvčí firmy Andrej Čírtek. Podle něj je irácká strana spokojená a hodlá poptávku ještě zvýšit.

Neprokázaná obvinění

O České republice již dříve padla zmínka také kvůli dodávkám letadel. Britský deník Guardian v únoru napsal o obvinění z korupce, která podle něj vznesli iráčtí poslanci v souvislosti s nákupem bitevníků. Prý tvrdili, že „rozhodnutí koupit letouny L-159 doprovázely nezákonné platby za miliony dolarů“.

Tato obvinění nebyla prokázána, dodal The Guardian a citoval stanovisko prostředníka prodeje, firmy Aero Vodochody, která údajně o těchto „vágních“ obviněních ví pouze z iráckého tisku.

Pád Mosulu

Premiér Abádí nedávno oznámil rozsáhlé reformní plány počínaje omezením přebujelé byrokracie a přeskupením vojenských stanoviště konče. Cílem je ozdravení státních financí a posílení armády, kterou mnozí viní z pádu Mosulu v roce 2014.

Irácká armáda, většinou trénovaná a vybavená americkými silami, téměř bez boje v červnu 2014 přenechala dvoumilionové město Mosul a další části země Islámskému státu. V současnosti se irácké jednotky za pomoci kurdských bojovníků a vzdušné podpory koaličních sil snaží dobýt Mosul zpět.