Írán chce kvůli vojenské dohodě USA a Izraele posílit armádu

Íránský prezident Hasan Rúhání

Íránský prezident Hasan Rúhání Zdroj: ctk/AP

Po uzavření dohody o americké vojenské pomoci Izraeli je Írán ještě více odhodlaný posílit svou armádu. Prohlásil to íránský generál Mohammad Bagherí. Washington poskytne Izraeli během deseti let celkem 38 miliard dolarů (asi 912 miliard korun). Jde o dosud největší vojenskou pomoc, jakou kdy USA nějaké zemi daly. Dohoda se týká let 2019 až 2028.

V prohlášení, které odvysílala živě íránská státní televize, Bagherí uvedl, že dohoda „nás ještě více motivuje k posílení obranných schopností země“. Generálův projev byl vysílán u příležitosti dnešní tradiční vojenské přehlídky v souvislosti s výročím irácko-íránské války, která začala v září roku 1980.

Dohoda podepsaná USA a Izraelem minulý týden přiznává židovskému státu roční pomoc ve výši 3,8 miliardy dolarů. Podle dosavadní dohody, platné do roku 2018, Washington ročně Izraelcům přispívá 3,1 miliardy dolarů.

Nová dohoda ale znamená pro Izrael určitá omezení při nakládání s americkými penězi. Zatímco dosud mohl prostředky z USA použít i k nákupu vojenské techniky vlastní výroby, nově za ně bude muset nakupovat pouze americkou výzbroj. Izrael také už nebude moci v americkém Kongresu žádat o další pomoc mimo dohodnuté roční příspěvky.

Jak, poznamenala agentura AP, Írán židovský stát neuznává a podporuje protiizraelská hnutí a skupiny, jako je například palestinský Hamas či libanonský Hizballáh.