Írán hrozí Evropské unii, že vypoví celou dohodu o jaderném programu

Írán pohrozil vypovězením celé dohody o jaderném programu

Írán pohrozil vypovězením celé dohody o jaderném programu Zdroj: ČTK

Donald Trump při podpisu sankcí proti Íránu
2
Fotogalerie

Stále je čas zachránit dohodu o íránském jaderném programu. Vzkázal britský ministr zahraničí Jeremy Hunt při příjezdu na jednání šéfů diplomacie Evropské unie. Jedním z projednávaných témat má být právě íránská dohoda. Mluvčí Íránské organizace pro jadernou energii prohlásil, že pokud evropští signatáři nesplní své povinnosti, přestane Írán dohodu dodržovat. Některé její body už letos plnit přestal.

Írán tak reagoval na to, že USA od dohody odstoupily a obnovily protiíránské sankce. Írán nyní přestal vyvážet obohacený uran a zvýšil úroveň obohacování. Evropští signatáři, mezi nimiž je Británie, Francie a Německo, připravují nový mechanismus INSTEX, který má pomoci americké sankce obejít. Pro zavedení alternativního, barterového obchodování s Íránem je prozatím deset zemí.

Mluvčí íránské atomové agentury Behrúz Kamálvandí řekl, že se Írán vrátí k situaci před podpisem dohody v roce 2015, pokud evropské země nesplní své povinnosti. Musejí podle něj učinit víc pro to, aby Írán měl z dodržování dohody prospěch.

Podle Hunta je ještě čas dohodu zachránit. „Írán je vzdálen dobrý rok od vývoje jaderné bomby. Stále ale existuje malá možnost udržet tu dohodu při životě,“ sdělil Hunt.

Jeho francouzský kolega Jean-Yves Le Drian prohlásil, že Evropa musí zůstat jednotná ve snaze přimět Írán dohodu dodržovat. Teherán by podle něj měl odvolat své rozhodnutí vypovědět určité body dohody.

Šéf nizozemské diplomacie Stef Blok si myslí, že na „záchranu dohody není pozdě, ale Írán musí plnit své závazky“. Litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius poukázal na to, že současné kroky Íránu přispívají k „pochybnostem o jeho skutečných úmyslech“.