Írán nedodržuje ducha jaderné dohody, prohlásil Trump. Země podle něj nadále podporuje terorismus

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Foto: Reuters, ČTK

Americký prezident Donald Trump
Reakce na Trumpovu řeč.
3
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek obvinil Írán, že nedodržuje ducha jaderné dohody sjednané se světovými mocnostmi. Při setkání s vojenskými veliteli v Bílém domě prohlásil, že bude už "velmi brzy" informovat veřejnost o svém rozhodnutí ohledně smlouvy a její podpory ze strany USA.

"Nesmíme Íránu dovolit, aby získal jaderné zbraně. Íránský režim podporuje terorismus a šíří násilí, krveprolití a chaos po celém Blízkém východě. Proto musíme skoncovat s pokračující íránskou agresivitou a s jeho jadernými ambicemi," řekl prezident.

Šéf Bílého domu podle agentury AP novináře vystrašil zlověstným prohlášením o "tichu před bouří". Na schůzce s veliteli amerických ozbrojených sil se přítomných žurnalistů zeptal, zda je jim známo, co schůzka znamená. "Možná je to ticho před bouří. Může to být ticho, ticho před bouří," řekl prezident. Na dotaz, jakou bouři má na mysli, Trump odpověděl stručným "uvidíte". Podle sdělení Bílého domu se čtvrteční debata týkala kromě Íránu i problematiky Severní Koreje.

Jadernou smlouvu s Íránem, která má Teheránu znemožnit rozvíjet vojenský jaderný program, uzavřelo v roce 2015 šest světových velmocí včetně USA. Trump ale dohodu označuje za jednu z nejhorších, na které USA přistoupily. Je prý jednostranná a ostudná a jde o pouhou zástěrku pro rozvoj íránského jaderného programu.

O vztahu Spojených států ke smlouvě rozhoduje americký prezident každých 90 dnů, kdy Kongres informuje o tom, zda Teherán dohodu dodržuje a zda není v rozporu se zájmy USA. Fakticky tak prodlužuje její platnost, což už se stalo v dubnu a v červenci. Další vyjádření se očekává příští týden.

Podle shodného názoru amerických médií Trump nejspíš její podporu odvolá. List The Washington Post ve čtvrtek napsal, že se to stane při prezidentově projevu o íránské problematice, který má pronést příští čtvrtek. Kongres pak bude mít 60 dnů na to, aby sankce blokované smlouvou znovu obnovil.

Signatářské státy prezidenta USA před odstoupením od smlouvy varují. Stoupenci dohody tvrdí, že mezinárodní dohled zajistí, aby Írán nevyráběl jaderné bomby. Teherán hrozí, že pokud Bílý dům od dohody odstoupí, i Írán smlouvu přestane respektovat.