Aktualizováno
Írán varuje, že udeří tvrději, pokud Izrael nebo USA uskuteční odezvu za noční útok

Útok Íránu na Izrael (14.4.2024)

Útok Íránu na Izrael (14.4.2024) Zdroj: ČTK / AP / Tomer Neuberg

Bezpilotní letoun izraelského vojenského letectva letí nad Izraelem (14. 4. 2024)
Premiér Netanyahu svolal válečný štáb kvůli útoku z Íránu (13.4.2024)
Írán zahájil útok na Izrael: Tel Aviv (13.4.2024)
Útok Íránu na Izrael: Tel Aviv (14.4.2024)
5
Fotogalerie

Írán v sobotu v noci spustil rozsáhlý vzdušný útok na Izrael v reakci na nedávný útok na íránský konzulát v Damašku připisovaný židovskému státu. Írán za uplynulou noc proti Izraeli vyslal přes 300 dronů a raket, uvedla izraelská armáda s tím, že 99 procent z nich bylo sestřeleno. Šlo podle ní o významný strategický úspěch, protože se jí íránský útok podařilo zmařit. Netanjahu v prohlášení řekl, že Izrael se na přímý útok Íránu připravoval a že jakýkoli úder nenechá bez odvety. V neděli dodal, že jeho země dosáhne vítězství. 

Izraelský válečný kabinet v neděli několik hodin jednal o reakci na noční íránský dronový a raketový útok na Izrael, na postupu se však zatím neshodl, uvádějí s odvoláním na své zdroje izraelská i zahraniční média. Podle agentury Reuters se členové kabinetu přiklánějí k odvetě, na jejím rozsahu a načasování však shoda není.

Podle izraelských činitelů, na které se odvolává list The New York Times, byla většina dronů a raket vypuštěna přímo z íránského území, i když malý počet startoval také z Iráku a z Jemenu. Šlo o první útok vedený proti Izraeli přímo z íránského území. Mezi oběma zeměmi dlouhodobě panuje nepřátelství.

Pomoc od Spojených států i Francie

Izraelská i světová média zmiňují jen malé způsobené škody, většinu útočících dronů a střel se podařilo zlikvidovat, řadu ještě mimo izraelský vzdušný prostor. Jak v prohlášení připustil mluvčí izraelské armády Daniel Hagari, měl Izrael v této věci „určitou podporu“ svých spojenců. To nad ránem potvrdil také Bílý dům v prohlášení po telefonickém rozhovoru mezi prezidentem Joem Bidenem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. „Pomohli jsme Izraeli sestřelit skoro všechny přilétající drony a střely,“ uvedl podle tohoto zdroje Biden. Média v noci upozorňovala také na zapojení britských a jordánských letadel. Izrael od 06:30 znovu otevřel svůj vzdušný prostor.

Podle mluvčího izraelské armády s obranou pomohla i Francie. „Francie má velmi dobrou techniku, stíhačky, radar - a vím, že se podílela na hlídání vzdušného prostoru,“ řekl Hagari. Dodal, že nemá přesné informace o tom, zda francouzské letouny sestřelily některou z raket odpálených Íránem.

Írán zahájil útok na Izrael: Tel Aviv (13.4.2024)Írán zahájil útok na Izrael: Tel Aviv (13.4.2024)|Profimedia.cz

Vývoj znamená další eskalaci konfliktů na Blízkém východě po více než šesti měsících války mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Teherán reaguje na útok z 1. dubna na svůj konzulát v Damašku, který zabil několik představitelů íránských revolučních gard. Izrael se k útoku nepřihlásil, předpokládá se ale, že je za něj zodpovědný.

Írán také vzápětí varoval Izrael, aby se neuchyloval k odvetě, a pohrozil mu v takovém případě ještě větším útokem, než jaký provedl za uplynulou noc. „Pokud Izrael podnikne odvetný útok proti Íránu, naše odpověď bude mnohem větší než vojenská akce z uplynulé noci,“ uvedl náčelník generálního štábu íránské armády Mohammad Bagherí ve státní televizi.

Před zprávou o útoku se objevily neoficiální informace, že Íránci se pokusí zasáhnout vojenské cíle. Ve vysílání televize Channel 12 uvedl bývalý šéf izraelské vojenské rozvědky Amos Jadlin, že každý dron nese 20 kilogramů výbušnin. Nejmenované izraelské zdroje řekly listu NYT, že Izrael se domnívá, že drony vzlétly nejen z Íránu, ale také z Iráku.

„Naše obranné systémy jsou rozmístěné a jsme připraveni na veškeré scénáře,“ uvedl ještě před potvrzením útoku Netanjahu. „Stanovil jsem jasný princip: Když nám někdo ublíží, ublížíme my jemu,“ citoval z jeho videa zpravodajský web ToI.

Nebezpečná eskalace

„Jde o velmi nebezpečnou eskalaci blízkovýchodního konfliktu ze strany režimu, který zároveň podporuje Rusko ve vraždění Ukrajinců a podporuje mj. také teroristické skupiny v útocích proti svobodnému světovému obchodu v Rudém moři. Nyní se Írán dopouští dalšího ohavného činu, který může ohrozit celý svět,“ uvedla česká ministryně obrany Jana Černochová.

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) ocenil mezinárodní pomoc v obraně Izraele proti útoku Íránu. „Noční útok ajatolláhů na Izrael byl úspěšně odražen díky rychlé mezinárodní reakci a ochotě bránit vzdušný prostor. Škoda, že stejně razantně nehájíme i vzdušný prostor nad Ukrajinou…,“ napsal na síti X.

Podporu Izraeli už v noci vyjádřili někteří čeští politici včetně premiéra a předsedy ODS Petra Fialy, dnes se připojila například předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "Jako spojenec a přítel stojíme pevně za Izraelem a jeho právem se bránit," napsala. 

V Izraeli večer zasedl válečný kabinet, v Bílém domě zase podle agentury Bloomberg situaci monitoruje americký prezident Joe Biden společně s poradci včetně šéfa diplomacie Antonyho Blinkena a ministra obrany Lloyda Austina.

Video placeholde
Írán zaútočil přímo na Izrael: Vyslal na něj drony a rakety! • Sociální síť X - IDF

„Spojené státy budou stát po boku izraelského lidu a podpoří jejich obranu proti těmto íránským hrozbám,“ uvádí prohlášení Bílého domu.

Americký Institut pro studium války si podle listu The Times of Israel (ToI) všiml, že noční íránský útok měl společné rysy s tím, jakým způsobem nyní Rusko při své agresi na Ukrajině používá drony a střely. „Rusko na Ukrajině experimentovalo s kombinacemi balistických střel a střel s plochou dráhou letu společně s íránskými drony,“ podotkl institut.