Írán zasáhlo nejsilnější zemětřesení za 40 let

Lidé v největším pákistánském městě Karáčí po zemětřesení vybíhali do ulic v obavách z následných otřesů.

Lidé v největším pákistánském městě Karáčí po zemětřesení vybíhali do ulic v obavách z následných otřesů. Zdroj: ctk/ap

Mimořádně silné zemětřesení dnes zasáhlo východní Írán nedaleko hranice s Pákistánem. Podle Americké geologické služby dosáhly otřesy síly 7,8 stupně Richterovy stupnice. Jak uvedl guvernér zasažených států, zeměstřesení si v Íránu nevyžádalo žádné oběti. Pákistán naopak hlásí první mrtvé.

Epicentrum zemětřesení leží přibližně 90 kilometru na východ od města Khash. Jaderná elektrárna Búšehr, která stojí naopak na západě Íránu, nebyla podle ruských pracovníků zemětřesením zasažena.

Jinde ale budou škody zřejmě mnohem větší. třesy přerušily dodávky elekřiny na většine území provincií Sístán a Balúčistán, v oblasti nefunguje ani telefonní spojení. Zjištění rozsahu škod je proto obtížné a odhady různých vládních úřadů se výrazně liší.

„Bylo to největší zemětřesení za posledních 40 let, předpokládáme stovky mrtvých,“ uvedl nejmenovaný íránský úředník. Podle místního poslance, kterého oslovila íránská agentura Mehr, ale zemětřesení zřejmě nebude mít tak vážné následky. Zákondárce tvrdí, že hovořil s několika lidmi v oblasti, není ale jasné, jak se s nimi vzhledem k nefunkčním sítím spojil. Guvernér Sístánu a Balúčistánu Hatam Narouyi uvedl, že zemětřesení se obešlo bez jediné oběti. Pákistán oznámil, že na jeho straně hranice zemřelo nejméně 13 lidí, zničeny byly stovky domů.

OZemětřesení bylo natolik silné, že v hlavním městě Indie Dillí, které je od epicentra vzdáleno téměř dva tisíce kilometrů, vybíhali lidé z výškových budov kvůli obavám z jejich zřícení. Otřesy byly patrné i ve Spojených arabských emirátech.

Před týdnem Írán zasáhlo zemětřesení o síle 6,3 stupně. Otřesy zničily dvě vesnice, stály život 37 lidí a zanechaly za sebou 850 zraněných. Při zemětřesení v roce 2003 zemřelo ve městě na jihu Íránu Bam 31 tisíc lidí, čtvrtina místních obyvatel. Podle expertů stavby v regionu obvykle silným zemětřesením neodolají.