Íránci s přístupem k tajným informacím nesmí používat smartphony

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Viktor Hanacek, picjumbo.com

Někteří íránští představitelé, kteří mají přístup k tajným informacím, nebudou moci používat k pracovním účelům smartphony, ale pouze speciální telefony k tomu určené. Oznámil to íránský generál Gholámrezá Džalálí. Tento týden se objevila informace, podle níž hackeři zaútočili na hotely, v nichž se konají jednání o sporném íránském jaderném programu. Ruský výrobce antivirového softwaru Kaspersky Lab tvrdí, že je za útokem nějaký stát. Spekulovalo se o Izraeli, který to ale popřel.

Rozhovory se konaly v minulosti ve Švýcarsku a ve Vídni a rakouské a švýcarské úřady zahájily odděleně vyšetřování. „Kopie informací se vždy vkládaly od smartphonů a jejich výrobci tak v určitém smyslu dostávali přístup k těmto informacím,“ řekl Džalálí.

Írán byl v minulých letech několikrát terčem kybernetických útoků mířených většinou na jeho jaderné provozy. Napadly je viry Duqu a Stuxnet.

Rozhovory vstupují do konečné fáze a do konce červa by měl přinést dohodu, která omezí íránský program a umožní Teheránu zbavit se dlouholetých sankcí. Írán požádal rakouskou vládu, aby zabezpečila místa jednání. Jeho velvyslanectví ve Vídni se obrátilo na rakouské ministerstvo zahraničí se žádostí, aby „byla místa, kde se jedná, zabezpečena“. Právě nyní se vyjednává ve Vídni.