Íránský ropný terminál se stal obětí kyberútoku

Írán, ropa

Írán, ropa Zdroj: profimedia.cz

Írán musel odpojit ropnou síť kvůli kybernetickému útoku na největší exportní ropný terminál v zemi. Podle agentury Mehr virus neznámého původu napadl v neděli pozdě večer hlavní internetový a komunikační systém íránského ministerstva ropného průmyslu a státní ropné společnosti. Íránské úřady se teď snaží vyšetřit, kdo za útokem stál.

Po útoku viru íránské úřady preventivně odpojily od internetu IT systémy, které kontrolují ropné terminály na ostrově Charg a několik dalších ropných provozů. Ropnou produkci podle agentury Mehr bezpečnostní opatření nepostihla.

Ostrov Charg se nachází v severovýchodní části Perského zálivu, přibližně 1200 kilometrů jižně od Teheránu. Je na něm největší íránský terminál pro zpracování ropy, který zajišťuje asi 90 procent ropného exportu země.

Podle BBC mluvčí íránského ministerstva ropného průmyslu uvedl, že se při útoku ztratila některá osobní data. Klíčové údaje podle něj ale zůstaly nedotčené, protože jsou uložené na zvláštním počítači, který není napojen na internet.

Útokem se teď zabývá komise pro kybernetickou hrozbu. Ta byla zřízena po útoku viru Stuxnet na íránský jaderný program. Virus byl sestrojen k napadení jedné konkrétní součástky v jaderných centrifugách.

Stuxnet se rozšířil v letech 2009 a 2010 a byl podle odborníků první specializovanou kybernetickou zbraní zaměřenou proti konkrétnímu vybavení. Specialisté jsou přesvědčeni, že před nasazením vyžadoval virus rozsáhlé testování. To nahrává spekulacím o tom, že Stuxnet sestrojila izraelská rozvědka, případně ve spolupráci s USA. Židovský stát, který má s Íránem nepřátelské vztahy, se k těmto nařčením ale nikdy nevyjádřil.