Irská vláda poprvé za více než desetiletí očekává vyrovnaný rozpočet

Irsko

Irsko Zdroj: profimedia

Irsko
Irsko - ilustrační foto
Irsko
Dublin
Dublin
6
Fotogalerie

V příštím roce zřejmě bude mít Irsko poprvé za více než deset let vyrovnaný rozpočet. Slibuje to ministr financí Paschal Donohoe. Současně chce s předstihem splatit úvěr Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), který mu před lety pomohl vyrovnat se s dopady světové finanční krize, píše list Financial Times.

Navzdory velkým rizikům pramenícím z odchodu Británie z Evropské unie hovoří ve prospěch plánů irské menšinové vlády silný hospodářský růst, tvorba nových pracovních míst a s tím spojené příjmy z daní.

Ministr Donohoe žádá členské státy EU o souhlas předčasně splatit zbývající část úvěru MMF ve výši 4,5 miliardy eur (117,5 miliardy korun). Tím by se Dublinu otevřely dveře k programu nákupu dluhopisů Evropské centrální banky (ECB).

Irsko už uhradilo MMF úvěr 18 miliard eur a kromě zmíněného nedoplatku 4,5 miliardy eur musí vláda vyrovnat také bilaterální půjčky v celkové výši jedné miliardy eur Švédsku a Dánsku. Tyto půjčky byly rovněž sjednány v roce 2010 v rámci finanční výpomoci. Cílem vlády je vyměnit relativně nákladný dluh za levnější zdroj na trhu dluhopisů. Výdaje Irska na dluhovou službu letos podle ministra budou činit 6,7 až 6,8 miliardy eur.

Paschal Donohoe poznamenal, že bilaterální půjčka 3,8 miliardy eur od Británie předčasně splacena nebude, protože podle úvěrové dohody by takový krok byl sankcionován.

Irsko mělo vyrovnaný rozpočet v roce 2007, těsně před vypuknutím krize. V roce 2010 však v důsledku nákladné záchrany velkých bank spadly státní finance do rekordního deficitu ve výši 32 procent hrubého domácího produktu. Letos by měl schodek činit 0,4 procenta HDP, přičemž hospodářský růst v tomto i v příštím roce by se měl pohybovat na úrovni čtyř procent.