Kvůli brutálnímu růstu HDP bude Irsko doplácet na zbytek Unie

Za neuvěřitelným loňským růstem irské ekonomiky o čtvrtinu sice do velké míry stojí umělé účetní operace, ty ale budou mít celou řadu reálných dopadů. Dublin bude muset například odvést výrazně více do společného rozpočtu Evropské unie, kde se podle údajů o výkonu ekonomiky počítají členské příspěvky.

Předloni Irsko ze společné kasy podle Eurostatu dostalo o 38 milionů eur více, než do ní poslalo. Statistický skok ale pošle ostrovany mezi země, které na zbytek Unie doplácejí. Přesnou kalkulaci nových unijních příspěvků ale ještě dublinští úředníci v rukou nemají.

Dalším negativním dopadem bude také návrat celosvětové pozornosti k nechvalně známému irskému daňovému systému, Evropská komise například vyšetřuje daňové dohody Dublinu s americkým technologickým gigantem Apple.

Za růstem irské ekonomiky o 26,3 procenta do velké míry stojí přesun některých společností zpět do Irska poté, co od začátku loňského roku postavilo mimo zákon praktikou zvanou jako „dvojitá irská“, kterou rády využívaly hlavně právě technologické a farmaceutické společnosti.

Celosvětové tržby plynuly do Irska, odkud pak jako poplatky za intelektuální práva plynuly firmám z daňových rájů vlastnícím patenty. Tyhle společnosti se loni kvůli kriminalizaci daňové praktiky přesunuly zpátky do Irska, kde stále platí jednu z nejnižších korporátních daní v EU 12,5 procenta. Podle lednových čísel stouply loni irské daňové výnosy o 10,5 procenta, za většinou růstu byly právě firmy.

Skok ve statistikách bude mít pro irské ministry ještě jeden pozitivní dopad, o kterém můžou jejich unijní kolegové jen snít – poměr státního dluhu k HDP totiž podle odhadů rázem spadne z avizovaných 94 procent na 80. To Dublinu pomůže u ratingových agentur.

Za neuvěřitelným číslem o irském růstu ale stále stojí i slušně šlapající ekonomika. „Ostatní indikátory jako daňové výnosy, spotřebitelské výdaje a data o pracovním trhu vypovídají o stabilním zotavení ekonomiky,“ řekl irskému listu Independent ministr financí Michael Noonan. „Při pohledu na ostatní indikátory to vypadá jako ekonomika rostoucí o čtyři procenta, čtyři a půl procenta,“ myslí si ekonom Jim Power.

Irští rekordmani
Žádná jiná ekonomika loni nerostla tak rychle jako Irsko, následovala ho ekonomika Západního břehu a Gazy, která rostla ze svého nízkého základu o 12,4 procenta. V tomto století rostl v roce 2006 díky rostoucím cenám ropy HDP Ázerbájdžánu a to o 34,5 procenta. Irští statistici mají kvůli otevřenosti své ekonomiky nadnárodním společnostem problémy dlouhodobě.

———————