Irsko a Portugalsko dostanou další část pomoci od EU

Evropská unie schválila vyplacení další části dohodnuté úvěrové pomoci pro Irsko a Portugalsko. Oznámila to v pátek Rada EU. Irsko by tak mělo získat 7,5 miliardy eur (přes 180 miliard korun) a Portugalsko 11,5 miliardy eur (280 miliard korun). Svůj díl pomoci Irsku dnes také schválilo vedení Mezinárodního měnového fondu.

Schválení se podle agentury Reuters očekávalo poté, co představitelé Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) příznivě zhodnotili úsilí obou zemí o plnění podmínek pomoci.

„Během návštěvy Dublinu v první polovině července a návštěvy Lisabonu začátkem srpna tyto tři instituce upozornily, že programy Irska a Portugalska jsou na dobré cestě a že příslušné úřady plní důležité mezníky programů a prokazují své odhodlání řešit slabost veřejných financí a finančního sektoru,“ uvedla rada.

¨————-

MMF schválil večer uvolnění splátky 1,48 miliardy eur pro Irsko a souhlas s vyplacením peněz Portugalsku by podle pozorovatelů měl být rovněž formalitou. Irská vláda nadále „energicky zavádí“ úsporný program, jehož cílem je dostat rozpočtovou a bankovní krizi pod kontrolu, sdělila výkonná rada fondu. Irsko se loni v listopadu stalo po Řecku druhou zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Letos v dubnu se na podobné pomoci dohodlo i Portugalsko. Celková hodnota dohodnuté pomoci pro Irsko činí 85 miliard eur a pro Portugalsko 78 miliard eur.

Podobně jako pro Irsko a Portugalsko inspektoři EU, ECB a MMF průběžně kontrolují plnění podmínek finanční pomoci pro Řecko. Zástupci mezinárodních věřitelů dnes v rámci těchto kontrol Řecko opustili, aby poskytli vládě v Aténách více času na dokončení prací na rozpočtu pro rok 2012 a reformách. Podle zdrojů agentury Reuters letos Řecko podmínky pomoci nesplní. Řecko má postupně získat ve dvou záchranných balících zhruba 220 miliard eur.