Irsko se chce vrátit na dluhopisový trh v roce 2013

Irsko se chce plně vrátit na dluhopisový trh do poloviny roku 2013, prohlásil tamní ministr financí Michael Noonan. Země se v té době chce odpojit od mezinárodní pomoci. Uvedla to agentura Bloomberg.

Irsko by podle Noonana v roce 2013 nejdřív vydalo krátkodobé bondy, později by podle reakce trhu přistoupila i na nabídku dlouhodobých obligací.

Irsko je nyní často dáváno za příklad ostatním zadluženým zemím, protože se mu daří bez větších protestů obyvatel prosazovat úsporná opatření. Jeho ekonomika také na rozdíl od jiných zemí zasažených dluhovou krizí obnovila růst.

Minulý týden irská vláda předložila na rok 2012 rozpočet, který počítá s dalšími úsporami. Předpokládá další zvýšení daní o celkem miliardu eur, což spolu s již oznámenými úsporami v celkové výši 2,2 miliardy eur má snížit rozpočtový deficit na 8,2 procenta HDP z letošní plánované úrovně 10,1 procenta.

Rozpočet na rok 2012 je už pátý, který přináší tvrdé úspory. Na ně muselo Irsko přistoupit kvůli tomu, že stát převzal za tamní banky těžké ztráty, které jim způsobilo zhroucení irského realitního trhu v roce 2008.

Výnosy irských dluhopisů splatných v roce 2020 jsou v současnosti stále hodně vysoko, pohybují se mezi osmi až devíti procenty, tedy pořád nad pomyslnou kritickou hranicí sedmi procent.

Noonan pro Bloomberg dodal, že návrat Irska na finanční trhy bude také hodně záviset na vývoji eurozóny. „V současnosti se nejde soustředit jen na problémy jednotlivých zemí, ale na dění v celé Evropě a vlastně v celém světě,“ podotkl Noonan.