IS hrozí dalšími útoky, mezi cíli je i Washington

Lidé přinášejí květiny a další upomínkové předměty na msta útoků

Lidé přinášejí květiny a další upomínkové předměty na msta útoků Zdroj: ctk/ap

Hnutí Islámský stát (IS) v novém videu varuje země účastnící se leteckých úderů v Sýrii před teroristickými útoky, jaké se v pátek staly v Paříži. Radikálové rovněž vyhrožují atentáty ve Spojených státech, konkrétně ve Washingtonu, napsala agentura Reuters. Autenticitu nahrávky, na níž hovoří jeden muž, ale nebylo podle Reuters možné ověřit.

Osud Francie podle mluvčího radikálů stihne ty státy, které se podílejí na „křižácké kampani“ v Sýrii. „A pak, přísaháme, zaútočíme na Ameriku a její srdce Washington,“ uvádí muž na videu.

Islámský stát se již přihlásil k páteční sérii útoků v Paříži, při níž zahynulo nejméně 129 lidí. Podle francouzské vlády byly atentáty naplánovány v Sýrii. Francie už zintenzivnila letecké údery proti pozicím IS v této blízkovýchodní zemi.

V Sýrii od loňska útočí na bašty IS Spojené státy a některé arabské země (Jordánsko, Bahrajn, Katar, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty). K operaci se postupně připojila také Kanada, Británie, Francie, Turecko a Rusko, jež je ale obviňováno, že útočí spíše na syrskou opozici.