IS prý získal vyloupením bank a prodejem ropy miliardu a půl dolarů

Příslušník irácké armády s vlajkou Islámského státu

Příslušník irácké armády s vlajkou Islámského státu Zdroj: ctk

Islámskému státu (IS) se v posledních letech podařilo získat asi 1,5 miliardy dolarů (37 miliard korun) a Spojené státy spolupracují s partnery na tom, aby tato organizace další peníze pokud možno nedostala. Řekl to v Londýně podle agentury Reuters vysoký představitel amerického ministerstva financí Adam Szubin, který má na starosti boj proti terorismu.

Islámský stát předně uloupil až miliardu dolarů z trezorů bank, které zabral v Iráku a Sýrii. Dalších asi 500 milionů dolarů získal prodejem ropy na černém trhu. „Také sebral mnoho dalších milionů obyvatelům území, která obsadil. A to často krutými prostředky,“ uvedl Szubin v projevu k odborníkům v londýnském zahraničněpolitickém institutu Chatham House.

Sdělil, že Spojené státy spolupracují úzce s iráckou vládou s cílem zamezit posílání dalších peněz do desítek bankovních poboček, které se nacházejí na území ovládané teroristy. Pro oslabení IS je podle něj také nutné, aby člen NATO Turecko udělalo více k posílení své hranice se Sýrií a Irákem s cílem zamezit přenášení peněz IS. „Zajištění této hranice by bylo velkým přínosem,“ zdůraznil.

IS tedy získává peníze především z ekonomiky a dalších zdrojů na okupovaných územích a jen velmi málo od zahraničních dárců. Tím je podle Szubina těžké jeho financování brzdit.

Bohatá organizace

Organizace je nyní bohatá, ale potřebuje přístup k finančním institucím pro převod svých peněz a dovážet různé zboží. „Zaměřujeme se na tyto dva aspekty,“ vysvětlil americký představitel. Dodal, že omezit finance IS má v boji proti této teroristické organizaci zásadní význam.

Spojené státy se ve svých leteckých úderech na pozice IS v Sýrii a Iráku zaměřují na osoby, které spravují peníze organizace. Také systematicky bombardují ropná zařízení ovládaná islamisty.

Otázka financování IS bude hlavní náplní mimořádné schůzky ministrů financí členských zemí Rady bezpečnosti OSN, která se plánuje na 17. prosince v New Yorku.