IS stále více využívá dětské vojáky, často při sebevražedných útocích

Zajatý člen IS

Zajatý člen IS Zdroj: Lenka Klicperova

Radikálové z hnutí Islámský stát (IS) v boji stále více využívají dětských vojáků. Loni v jejich řadách v Sýrii a v Iráku podle odhadů padlo téměř 90 bojovníků, kterým ještě nebylo 18 let, což je dvojnásobek proti roku 2014. Nová čísla dali dohromady výzkumníci Georgijské univerzity v USA a zveřejnila je armádní organizace Centrum pro boj s terorismem se sídlem ve West Pointu.

Univerzitní odborníci po 13 měsíců - od ledna 2015 do ledna 2016 - mapovali zprávy zveřejněné samotným Islámským státem a spočítali, že za tu dobu zemřelo v boji 89 chlapců ve věku od osmi do 18 let. Téměř 40 procent z nich přišlo o život při sebevražedném útoku, další třetina zemřela při střetech pozemních jednotek.

„Určitě jich (dětí) zemřelo ještě mnohem více. Mluvíme jen o tom, co samotný IS loni zveřejnil,“ citoval server BBC jednoho ze spoluautorů studie Charlieho Wintera.

Ačkoli radikálové často nezveřejňují pravá jména zabitých, podařilo se u velké části mrtvých expertům zjistit věk a národnost. Došli k závěru, že 60 procent těchto dětí bylo ve věku 12 až 16 let, šest procent pak ve věku od osmi do 12 let. Většina dětských bojovníků padla na území Iráku, často ale šlo o Syřany. Mezi zabitými byli rovněž chlapci pocházející z Jemenu, Saúdské Arábie, Libye či Tuniska.

Třikrát víc než před rokem

Počet nezletilých, které se daří IS rekrutovat, se podle Wintera zvyšuje. Loni podle něj v řadách radikálů působilo třikrát více dětí než o rok předtím. Alarmující je i to, že nezletilí vojáci plní v jednotkách v podstatě totožné úkoly jako dospělí.

„V jiných konfliktech může zapojení dětských vojáků představovat jakousi strategii poslední záchrany, kdy se takto rychle nahrazují ztráty na bojišti nebo jde o speciální operace, kde by byli dospělí méně efektivní. V případě IS jsou ale děti využívány téměř stejným způsobem jako dospělí,“ uvedl Winter.