Islamisté chtějí v Indonésii vytvořit chalífát, varuje australský ministr

Indonésie, Jakarta

Indonésie, Jakarta Zdroj: ctk/AP

Radikální organizace Islámský stát (IS) se snaží zvýšit svou přítomnost v Indonésii a sní o vytvoření "vzdáleného chalífátu" v této nejlidnatější muslimské zemi světa. Prohlásil to dnes australský ministr spravedlnosti George Brandis.

„Islámský stát chce zvýšit svou přítomnost a aktivitu v Indonésii, ať už přímo, nebo zprostředkovaně,“ řekl Brandis listu The Australian. V souvislosti s tím zdůraznil, že by to znamenalo ohrožení zájmů Austrálie a Západu.

„Už jste slyšeli výraz 'vzdálený chalífát'? Islámský stát oznámil úmysl vytvořit chalífáty mimo oblast Blízkého východu, v podstatě provinční chalífáty. Indonésii přitom označil jako místo pro tento svůj záměr,“ uvedl australský ministr den po setkání ministrů a představitelů policie Austrálie a Indonésie.

Organizace extrémně násilnických džihádistů Islámský stát vyhlásila chalífát na rozsáhlých územích, kterých se zmocnila v Sýrii a v Iráku.

Jen malá šance

Australské úřady podle listu The Australian nicméně věří, že IS má jen malou šanci na vybudování chalífátu v Indonésii, která je sousedem Austrálie. Brendisův náměstek Michael Keenan ale poukazuje na to, že vzestup IS, který se hlásí k řadě atentátů ve světě, destabilizuje bezpečnost obou zemí.

Indonésii uvrhly do vlastní války s terorismem atentáty spáchané v roce 2002 na Bali, jež si vyžádaly 202 mrtvých. Ale stát, který se rozkládá na mnoha ostrovech jihovýchodní Asie, nezasáhly žádné větší útoky od července 2009, kdy bylo v luxusních hotelech hlavního města Jakarty zabito devět lidí. Úřady však oznámily, že zmařily sebevražedný útok plánovaný extremisty letošního 1. ledna v Jakartě.