Islamisté ovládli další část Kobani. Ve městě zůstávají stovky civilistů

Kurdové protestují před tureckou ambasádou v Bruselu proti turecké neochotě zasáhnout proti islamistům v Kobani

Kurdové protestují před tureckou ambasádou v Bruselu proti turecké neochotě zasáhnout proti islamistům v Kobani Zdroj: ctk/ap

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) dobyli další části severosyrského Kobani, ovládají již nejméně 40 procent města. Oznámili to syrští aktivisté. Podle nového zmocněnce OSN pro Sýrii se v Kobani stále nachází asi 500 až 700 civilistů, kterým hrozí masakr, jestliže islamisté město zcela obsadí. Američané dnes oznámili, že během čtvrtka a dneška podnikli dalších devět náletů na pozice islamistů v Sýrii.

„Obsadili nejméně 40 procent města,“ uvedl pro agenturu Reuters Ramí Abdar Rahmán z exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR). Radikálové prý nyní ovládají téměř celou čtvrť, ve které se nacházejí budovy patřící místním kurdským úřadům.

Jak uvedl nový zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, mezi zbývajícími civilisty v obléhaném městě jsou zejména starší lidé. Podle analýz OSN se prý nyní do města téměř nedá dostat, stejně tak skoro není možné z něj uprchnout.

V Kobani žilo podle oficiálních statistik asi 40 tisíc lidí. V celé oblasti se ale rovněž nacházely i další desítky tisíc takzvaných vnitřních uprchlíků, kteří utekli z jiných částí země. Okolí města Kobani bylo totiž během více než tříletého syrského konfliktu dlouho považováno za relativně stabilní.

De Mistura rovněž vyzval Turecko, aby umožnilo dobrovolníkům ze své země přecházet hranici do Sýrie a pomáhat kurdským bojovníkům bránit Kobani. „Každý by měl udělat všechno, co může, aby to zastavil,“ řekl zmocněnec na tiskové konferenci v Ženevě. „Doufám, že nebudeme svědky toho, jak budou těmto lidem (uvízlým v Kobani) setnuty hlavy,“ dodal.

Islamisté se Kobani pokoušejí dobýt již více než tři týdny. Brání jim v tom kurdští bojovníci za pomoci leteckých úderů, které podnikají USA a jejich spojenci. I když byly nálety v uplynulých dnech mnohem intenzivnější, zatím radikály v jejich ofenzivě významně nezastavili.

Americké vojenské velení uvedlo, že během posledních dvou dnů podniklo devět leteckých úderů proti islamistům v Sýrii, sedm z nich bylo zacíleno na oblast Kobani. Dva útoky mířily na jihovýchod od města a zničily dvě výcviková střediska. Čtyři pak směřovaly na jih a zasáhly obrněné vozy, tank a dvě menší jednotky bojovníků z IS. Jak velení dodalo, Američané uskutečnili další nálety i na radikály v sousedním Iráku.

Názory odjinud: Příliš zájmů kolem Islámského státu