Islamisté připravili syrskou armádu o významnou základnu

Boje v Sýrii

Boje v Sýrii Zdroj: ctk

Islamističtí povstalci spojení s teroristickou sítí Al-Káida zasadili další tvrdou ránu syrské armádě, když obsadili její největší základnu v provincii Idlib na severozápadě země. Informovali o tom Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), povstalci i vládní média.

Vojáci tábor opustili po dvoudenních bojích, které začaly v neděli večer zahájením ofenzivy vzbouřenců, uvedla agentura AFP s odvoláním na šéfa SOHR Ramího Abdar Rahmána. „Všichni vojáci se stáhli ze základny Mastumá, která je v Idlibu největší,“ řekl Rahmán.

Režim ztrátu základny nepřímo potvrdil. „Naše síly v Mastumě se přeskupily a zajišťují obrannou linii v oblasti kolem města Ariha,“ oznámila syrská oficiální média.

V táboře Mastumá, jedné z největších základen vládního vojska, se nacházely tisíce vojáků a velké množství výzbroje. Byla to ale také jedna z posledních pozic ozbrojených sil loajálních vládě v Idlibu, který je už jinak většinou v moci rebelů. Provincie přiléhá k hranicím Turecka, jež podporuje povstalce bojující proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Jeden z velitelů povstaleckých oddílů, které základnu obsadily, Abú Bakr podle agentury Reuters uvedl, že bojovníci budou v postupu pokračovat směrem na Arihu, ale i do dalších oblastí. „Tato základna je osvobozená a nyní se bojuje západně od Mastumy. Co zbylo z armády, se stahuje,“ dodal.