Islamisté zahrozili ze záhrobí, Paříž prodlouží výjimečný stav

Teroristé na videu Islámského státu

Teroristé na videu Islámského státu Zdroj: Reuters

Nahrávka zveřejněná na obvyklém webovém kanálu Islámského státu (IS) ukazuje devět z jedenácti lidí, kteří se podíleli na koordinovaném sebevražedném útoku 13. listopadu loňského roku. Ze skupiny jsou dnes naživu pouze dva z nich. Video je sestřihem záběrů z Blízkého východu, na nichž se militanti cvičí v boji a popravují zajatce. Ukazuje místa v Paříži, kde k útokům došlo.

Filmovaní džihádisté v arabštině a francouzštině hrozí všem zemím, jež spolu se Spojenými státy bojují letecky od září 2014 proti IS v Sýrii a Iráku. „Kdokoli stojí po boku nevěřících, bude terčem našich mečů,“ stojí v textu, který na videu provázel portrét britského premiéra Davida Camerona.

Nahrávka končí záběry z jednání britského parlamentu, na němž poslanci letecké údery odhlasovali. Zůstává záhadou, proč bylo propagandistické video, označující útočníky za „lvy, kteří dostali Francii na kolena“, publikováno až dva měsíce po incidentu. Mluvčí britského premiéra včera sdělila, že nahrávku zkoumají odborníci. „Jde o další tah teroristické skupiny, jež je očividně v úpadku a na ústupu,“ dodala mluvčí.

Europol: Přijdou další pokusy

Europol vydal zprávu, že s dalšími pokusy o atentáty podobné pařížskému je nutné počítat. „Vše nasvědčuje tomu, že teroristé z IS či jiné nábožensky motivované skupiny opět podniknou někde v Evropě teroristický útok s cílem způsobit co největší ztráty na životech,“ uvádí zpráva. Francouzský prezident François Hollande potvrdil, že kvůli pokračující hrozbě terorismu hodlá ve Francii výjimečný stav vyhlášený do konce února prodloužit.

Už minulý týden francouzští představitelé uvedli, že jsou pro prodloužení výjimečného stavu o tři měsíce. Příslušný návrh parlamentu má schválit vláda zítra. Ministr vnitra Bernard Cazeneuve připomněl, že bezpečnostní složky loni zmařily 11 útoků, které džihádisté ve Francii chystali. Své evropské protějšky pak údajně hodlá tlačit k lepší spolupráci proti teroristické hrozbě.

Lenka Klicperová: Problémem Sýrie není jen Islámský stát