Islámský stát kontroluje už jen desetinu Iráku. Dříve to byla třetina

člen šíitské milice Hašd Šaabi se snaží v Iráku smazat symbol Islámského státu

člen šíitské milice Hašd Šaabi se snaží v Iráku smazat symbol Islámského státu Zdroj: ctk/AP

Malý opevněný post nad řekou Eufrat. V popředí jeden z vojáků SDF hladí štěně, zatímco jeho kolega pálí na pozice IS
Pod těžkou palbou. U kulometu se vojáci střídali.
Kousek od tohoto postu leželo několik zabitých IS, kteří se pokusili o útok na stanoviště.
V krytu. Tady byl čas na cigaretu a odpočinek.
Na vojácích z SDF bylo často vidět vyčerpání a napětí.
21
Fotogalerie
Osvobození severoiráckého Mosulu je dosažitelné, ale operaci je třeba pečlivě připravit, řekl zmocněnec USA v koalici, která bojuje proti Islámskému státu (IS), Brett McGurk. IS dvoumilionový Mosul obsadil v roce 2014 a postupně získal asi třetinu iráckého území. Irácký ministr obrany Chálid Ubajdí dnes řekl, že nyní je v rukou IS asi desetina Iráku, avšak bezpečnostní situace v zemi zůstává špatná.

Irácká armáda se připravuje na ofenzívu proti Mosulu po červnového dobytí Fallúdže, avšak IS stále útočí v iráckých městech. Při atentátech v Bagdádu zahynulo v červenci přes 300 lidí.

„Osvobození Mosulu je na obzoru,“ řekl McGurk před ministry zahraničí a obrany, kteří rokovali o boji proti IS. Právě se podle McGurka připravuje detailní plán pomoci asi milionu obyvatel, kteří v Mosulu zůstali pod vládou IS.

Přečtěte si:

Ubajdí sdělil, že do boje o Mosul bude třeba zapojit letectvo, rozvědku i ženijní oddíly. Ministr odhaduje, že v Mosulu jsou téměř dva miliony lidí a že se mnozí pokusí uprchnout, jak jako tomu bylo při bitvách o jiná irácká města. Zapotřebí bude také třeba koordinovat postup s kurdskými milicemi, které pomáhaly mnohá místa osvobozovat.

USA ani Irák zatím oficiálně nestanovily žádné datum pro zahájení ofenzívy. Diplomaté, které citovala agentura Reuters, tvrdí, že premiér Hajdar Abádí počítá s tím, že boje budou zahájeny do října. Západní představitelé se domnívají, že má-li být osvobození Mosulu úspěšné, je třeba zajistit předem služby i správu města a také personál, který se ujme řízení města.